Lassan izzíthatjuk a grillsütőket

Faszenes, gázüzemű, elektromos. Mindenki másra esküszik. A nyár közeledtével a Tudatos Vásárlók Egyesülete jó néhány sütőalkalmatosságot tesztelt, hogy ezzel is segítse a döntést. Sőt, egy hibrid faszenes-gázüzemű verziót is vizsgáltak, ha valaki esetleg előnyben részesítené a 2in1megoldásokat. A VG.hu összeállításából sok jó tanácsot kaphatunk.

Horváth Éva
2023. 04. 15. 19:25
grill
Happy father preparing a barbecue on a family vacation on the terrace of their modern house in the evening.
Happy father and son preparing a barbecue on a family vacation on terrace of their modern house in the evening. Forrás: 123rf
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) nagy grilltesztjén részt vevő fogyasztók mindenféle ételt készítettek: összesen 29 grillsütőt vizsgáltak meg nemzetközi együttműködésben a kisebb asztali verzióktól az akár nagy kerti bulikat is kiszolgáló darabokig. A változatos sütnivalók mellett vizsgálták még a használhatósági kérdéseket, a sütők szerkezetét, felépítését és stabilitását, valamint hogy mennyire könnyű az összeszerelésük, mozgatásuk. 

A VG.hu-n részletesen olvasható, hogy 

a faszenes grillsütőkkel érhető el legkönnyebben az a füstös, aromás íz, amit tipikusan elvárunk egy grillezett ételtől. Az ilyen berendezések többsége könnyebb és kisebb, mint egy-egy gázüzemű termék, ezért egyszerűbb a mozgatásuk is. Ám számolni kell azzal, hogy a faszenes grillek használatát megtanulni némi türelmet igényel.

Big Green Egg, Weber, Kamado Joe, Napoleon és Landmann termékeket teszteltek ebben a kategóriában. Az eredmények azt mutatták, hogy nem elég márka vagy ár alapján döntenünk – mutatott rá a TVE tesztje. Egy márkán belül is akadtak jobban és kevésbé jól teljesítő termékek, s előfordult, hogy pont az olcsóbb lett a jobb. 

A gázüzemű grillsütőknek a faszenes társaikhoz képest nagy előnyük, hogy könnyebb őket beüzemelni. 

Gyorsan elérik az üzemi hőmérsékletet, amit utána könnyű szabályozni.  A gázüzemű grillsütők alapból drágábbak, mint a faszenes verzió, ha pedig még aromasínre is vágyunk, ezért pluszban mélyen a pénztárcánkba kell nyúlnunk. Jellemzően nagyok, nehezek, ezért jó, ha állandó helyük van, mert nem egyszerű a mozgatásuk. A több tesztelt márka közül a Weber Genesis E–325S érte el összességében a legjobb eredményt. 

„Ám soha nem szabad elfeledkezni arról, hogy még a legjobb terméknek is vannak hátrányai!” – hívják fel a figyelmet a fogyasztóvédők. Nem elég, hogy a modellt összeszerelni vagy mozgatni sem könnyű, a tisztítása is körülményes. 

Jellemzően az elektromos berendezések a legkönnyebben használható grillsütők – derül ki a VG.hu összeállításából. Ám, mivel többnyire kisebb a sütőfelületük, nagyobb baráti társaságok kiszolgálására nem a leghatékonyabbak. Viszont könnyen mozgathatók, tárolhatók, ami fontos szempont, ha nem mindig egy fix helyen szeretnénk használni.

Végül egy általános jó tanács: „Lehetünk bármelyik típus szerelmesei, mielőtt megvennénk, járjunk utána alaposan a konkrétan kiszemelt termék valós jellemzőinek.” 

Borítókép: Illusztráció  (Fotó: 123rf)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.