Megdöntheti az idei csúcsot a forint

Tovább erősödhet a közeljövőben a magyar fizetőeszköz.

Magyar Nemzet
2023. 04. 17. 11:57
null
Budapest, 2016. szeptember 10. Tízezer és húszezer forintos bankjegyek egy pénztárcában. Magyarország ma is hivatalos fizetõeszközét, a forintot, 70 évvel ezelõtt, 1946. augusztus elsején vezették be. A pengõt felváltó új pénz nevét I. Károly történelmi aranyforintjáról kapta.MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: MTI/Faludi Imre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szakértők szerint már nem kell sokat várni arra, hogy újra 372 forint legyen egy euró – hétfő reggel 374,2-nél tartott –, ezzel megdöntené az idei csúcsot a magyar fizetőeszköz. Ez persze csak akkor következik be, ha nem történik valami súlyos probléma a világban – írja a Mandiner az Index elemzésére hivatkozva.

A Mandiner szerint az európai tőzsdéken pozitív hangulat uralkodik, a magyar BUX-index viszont gyengüléssel zárta a hetet, a hazai blue chipek vegyesen teljesítettek. Viszont ma, hétfőn délelőtt kicsit erősödött a BUX. A nyersolaj ára már negyedik hete emelkedik, a földgáz ára viszont csökkent.

Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető elemzője arra emlékeztetett, hogy

az egyéves csúcs 369,5 forint, ilyen erős tavaly április 22-én volt a hazai fizetőeszköz.

A dollárral szemben a csúcs viszont éppen egy éve volt, akkor 336,9 forintot kellett fizetni az amerikai fizetőeszközért. Itt közel vagyunk ahhoz a csúcsértékhez, a múlt hét csütörtökén már 340 alá is bekúszott az árfolyama. Ma, hétfőn reggel is ezen az értéken járt.

A szakértő szerint miután a múlt héten bejelentett amerikai szankciók – holott a várakozások ezzel ellentétesek voltak – érdemben nem érintették Magyarországot, így javulhat a két ország kapcsolata, ami hosszabb távon tovább erősítheti a forintot. 

A Magyar Nemzetnek nyilatkozó Lentner Csaba közgazdászprofesszor úgy fogalmazott:

A Magyar Nemzeti Bank és a kormány összehangolt pénzügyi politikája meghozta az eredményét, ennek következtében javult a forint árfolyama. Az MNB elkötelezett a forint árfolyamának pénzügyi stabilitása érdekében, melyhez meglévő eszközeit hatékonyan alkalmazza. A kormány részéről pedig a költségvetési egyensúly, az adópolitika hatékonysága élvez prioritást, illetve megfigyelhető az is, ahogyan a kiváló foglalkoztatottsági szintet fenn akarja tartani.

– fogalmazott a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Károli Gáspár Református Egyetem tanára. 

A professzor szerint ezek olyan intézkedések, melyek a pénzügyi befektetők irányába kedvező jelzéseket adnak, s ezeknek az eredménye az, hogy javult a forint árfolyama. Kijelentette, a magyar gazdaságban egyidejűleg van pénzügyi stabilitás, magas foglalkoztatási ráta és gazdasági növekedés. 

Lentner Csaba felhívja a figyelmet:

„Kétségtelen, hogy kedvező a forint-euró árfolyam, ám akinek van szabad pénzeszköze, ne euróba fektessen, hanem állampapírba, melynél 16-17 százalékosak a kamatok, s ezzel a saját nemzetgazdaságát erősíti a lakosság.” 

A közgazdászprofesszor hozzátette, az Európai Központi Banknak nem csak az inflációra kell tekintettel lenni, hanem az európai monetáris zóna gazdaságát is kell erősíteni. 

 

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/Faludi Imre)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.