Jelentős növekedést mutat az MBH Bank

Kilencvenmilliárd forint feletti negyedéves nyereséggel zárt az MBH Bank, nagyot nőttek a kamatbevételek, ezzel együtt jelentős extraprofitadót is fizetnie kell a pénzintézetnek.

Magyar Nemzet
2023. 05. 31. 16:10
GINZER Ildikó; CSÖBÖR Katalin; BARNA Zsolt
Miskolc, 2023. május 16. Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelõs üzleti vezérigazgató-helyettese (b), Barna Zsolt, az MBH Bank elnök-vezérigazgatója (k) és Csöbör Katalin, a térség fideszes országgyûlési képviselõje a pénzintézet elsõ, új arculati elemeit megjelenítõ és a változó hazai ügyféligényeknek megfelelõen, átfogóan megújított fiókjának átadásán Miskolcon 2023. május 16-án. Az MKB Bank és a Takarékbank április 30-i egyesülésével létrejött MBH Bank Magyarország második legnagyobb, tisztán magyar tulajdonú hitelintézete, amely mintegy kétmillió lakossági és vállalati ügyféllel rendelkezik. MTI/Vajda János Fotó: Vajda János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kilencvenmilliárd forint feletti nettó eredménnyel zárt az MBH csoport az első negyedévben– derül ki a hitelintézet szerdai közleményéből. A 90,8 milliárdos adózott eredményt a 68,4 milliárd forintot kitevő korrekciós tételekkel korrigálva – amelyek közül a legmagasabb az extraprofitadó, illetve a bankadó volt – 22,3 milliárd forintos számviteli profit adódik – írta a Világgazdaság. 

A bruttó bevételsoron 167,6 milliárd forintot mutatott ki a második számú magyarországi bankcsoport, ennek nagy része – 150 milliárd forint – a nettó kamatbevétel volt. A bankcsoport mérlegfőösszege 10 447 milliárd forint közelében állt meg az időszak végén, ebből a bruttó hitelállomány megközelítette az 5000 milliárd forintot, s ennek csupán 2 százaléka nem teljesítő. 

Éves összevetésben a hitelek 7,4 százalékkal, a betétek 3,8 százalékkal bővültek. A bankcsoport saját tőkéje 831,7 milliárd forint volt március végén, a tőkemegfelelés 19,7 százalékon alakult, jóval a szabályozói elvárások felett. A csoport két tagja – a Takarékbank Zrt. és az MKB Bank Zrt. – április 30-án egyesült, így májustól MBH Bank Nyrt.-ként működik tovább. A megvalósult hármas bankfúzióval (mérlegfőösszeg szerint) az ország második legnagyobb bankja jött létre. 

Borítókép: Az MBH Miskolci fiókjának indulása/Fotó: MTI/Vajda János

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.