A kamat általános csökkenésére van szükség a hitelezés felfutásához

Vissza kell térni a piaci kamatokhoz, el kell fogadni a magasabb törlesztőrészletet – mondta Bódizs Kornél, a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetsége (Makisz) elnöke a kamatstop június 30-i kivezetéséről. A szakember szerint jobb tervezetten, a most ismert időpontban kivezetni a kamatstopot, mint hosszabbítgatni.

Magyar Nemzet
2023. 05. 03. 15:16
null
Bódizs Kornél, InHold Zrt. Fotó: © InHold Zrt.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A kamatstop intézménye egy több elemből (és több jogszabályból) álló intézkedéscsomagot jelent, amely a jegybanki alapkamat jelentős emelkedése, valamint ennek révén a referenciakamathoz kötött banki kamatmértékek emelkedése okán igyekszik a banki törlesztések összegét a megfizethető sávban tartani. A kamatstop nem önmagában segítette a hitelfelvevőket – mondta a Világgazdaságnak Bódizs Kornél, a Makisz elnöke a kamatstop június végi kivezetése kapcsán. Az intézkedés oka magától értetődően az adósok terheinek enyhítése, a bedőlések megelőzése volt. A szociális oldalhoz tartozik, hogy egy átlagos helyzetben lévő ügyfél nem tud felkészülni a törlesztőrészletek duplázódására, különösen akkor nem, ha nagy összegű záloghitelt kell fizetnie. 

A gazdasági oldalhoz tartozik, hogy a hitelező számára is mindig jobb a keveset fizető adós, mint a semmit nem törlesztő vagy tönkremenő adós, illetve a bedőlő hitellel gyakran a cég maga is bedől, amellyel a gazdasági tevékenység, az adófizetés és a munkahelyek is elvesznek.

– Az ilyen intézkedések kapcsán fokozott figyelmet kell fordítani arra, hogy a gazdasági folyamatokba való beavatkozás akaratlanul is a piac torzulásával jár, ugyanakkor a különféle állami intézkedéseket soha nem szabad önmagukban értékelni, azok együttes hatását szükséges egy-egy érintett szektornál figyelembe venni. Persze nem könnyítette meg a mi munkánkat – fogalmazott Bódizs Kornél –, hogy a korlátozások bankellenes hangulatban, illetve a korábbi évek intézkedései­nek hatása alatt érkeztek meg. Mindez az adósok fizetési morálját is kedvezőtlenül érinti, hiszen az az általános üzenet, hogy a késedelmek következmény nélkül maradnak, az adósságokat nem kell rendezni. Számítani kell arra, hogy a kamatstop kivezetésével ahhoz hasonló helyzetben leszünk, mint ami a moratórium végével jár: vissza kell térni a piaci kamatokhoz és el kell fogadni a magasabb törlesztőrészletet. 
Talán remélhetjük, hogy addigra csökkenő kamatkörnyezetbe csöppenünk, azonban rövid távon, illetve június 30-ig valószínűtlen, hogy ez bekövetkezne. Mindenesetre tartunk attól is – válaszolta a Világgazdaság kérdésére az elnök –, hogy a kamatstop vége ismét a bankellenes hangulatot erősíti majd, mindezek ellenére mégis jobb tervezetten, a most ismert időpontban kivezetni a kamatstopot, mint újra és újra meghosszabbítani.

A kamat általános csökkenésére van szükség a hitelezés felfutásához, illetve az infláció megfékezéséhez.

Borítókép: Bódizs Kornél, a Makisz elnöke (Forrás: Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetsége)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.