Hazánk az egyik éllovas egy fontos uniós listán

Olyan országokat utasított maga mögé Magyarország, mint Luxembourg, Belgium vagy Svédország.

Magyar Nemzet
2023. 06. 15. 17:15
null
TO GO WITH AFP STORY BY VESSELA SERGUEVA A Roma man carries on his back firewoods on a street in the run-down village of Ekzarh Antimovo on February 4, 2016.. Over the past 15 years, the sale of babies in Bulgaria's poor Roma communities has become almost commonplace. Faced with grinding poverty, destitute parents are selling their newborns with the help of traffickers to neighbouring Greece, where adoption laws are lax. (Photo by DIMITAR DILKOFF / AFP) / Bulgaria OUT Fotó: AFP/DIMITAR DILKOFF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazánk azon uniós tagállamok közé tartozik, ahol a szegénység vagy társadalmi kirekesztés kockázatának kitettek aránya relatíve alacsony, a szám az uniós átlag alatt van. 

Az Eurostat vonatkozó elemzéséből kiderül: ha a 27 uniós tagállamot tekintjük összességében, az arány 21,6 százalék, Magyarországon pedig 18,4 százalék ez a mutató. 

Forrás: Eurostat

Az adatokból kiderül: az Európai Unió országaiban tavaly összesen 95,3 millió ember – vagyis csaknem a teljes lakosság 22 százaléka – volt kitéve szegénységnek vagy társadalmi kirekesztésnek. 

Vagyis ennyien éltek olyan háztartásban, amely a szegénység és társadalmi kirekesztés, a súlyos anyagi és társadalmi nélkülözés vagy a munkanélküliség kockázatával szembesült. 

Ez a szám nagyjából változatlan maradt az előző évhez képest, 2021-ben 95,4 millióan szerepeltek a statisztikában.

A tavalyi adatokból kiderül, hogy a szegénység vagy társadalmi kirekesztés kockázatának kitettek aránya jócskán eltér egyes tagállamokban. A legnagyobb számban Romániában élnek ezen körülmények között, arányuk 34 százalék. Ezt követi Bulgária 32 százalékkal.

A lista ezen oldalán a továbbiakban Görögország, Lettország és Spanyolország található, valamint Észtországban, Litvániában és Olaszországban is az uniós átlag felett van azok aránya, akik kitettek a kockázatoknak. 

A legalacsonyabb arányt Csehországban mérték, itt 11,8 százalék volt a mutató, majd Szlovénia és Lengyelország következik. Magyarország a tizedik legkevésbé kitett ország, érdekesség, hogy Ausztria mindössze egy hellyel előzi meg hazánkat. 

Hazánk egyébként olyan országokat utasított maga mögé a listán, mint Svédország, Luxemburg vagy Belgium. 

Borítókép: Romániában és Bulgáriában a legmagasabb a szegénységnek kitettek aránya (Fotó: AFP/Dimitar Dilkoff) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.