Szereptévesztésben az Európai Bizottság elnöke + videó

Ötvenmilliárd eurós finanszírozási csomagot jelentett be Ukrajna megsegítésére az Európai Bizottság elnöke. Ennek fedezetéül részben egy újabb közös hitelfelvétel szolgálna. Mindezt úgy, hogy közben Brüsszel az előző közös hitelfelvételből hazánknak – azaz egy uniós tagnak – járó pénzeket, politikai okokból jó ideje visszatartja – nyilatkozta Hortay Olivér, a Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője.

Magyar Nemzet
2023. 06. 24. 8:59
VON DER LEYEN, Ursula
Brüsszel, 2023. június 7. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke érkezik az uniós testület heti rendes ülésére Brüsszelben 2023. június 7-én. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ursula von der Leyen ötvenmilliárd eurós finanszírozási csomagot jelentett be Ukrajna számára, mert – ahogyan ő fogalmaz – „Ukrajna jövője a mi jövőnk”. A nyilatkozattal több probléma is van. Lássuk, hogy melyek ezek! – mondta közösségi oldalára feltöltött videós bejegyzésében Hortay Olivér, a Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője. 

– Egy. Az Európai Bizottság elnöke mind a csomagot, mind Ukrajna uniós felvételének szándékát anélkül jelentette be, hogy arról a tagállamok előzetesen megállapodtak volna. Ez teljes szereptévesztés. Az, hogy az Európai Unió mennyi pénzt ad Ukrajnának és, hogy felveszi-e az unióba, fontos kérdések, de ezekről csak a tagállamok dönthetnek. Brüsszelnek mindössze arra van mandátuma, hogy a döntéseket – miután megszülettek – végrehajtsa – magyarázta.

– Kettő. Urusla von der Leyen azt is bejelentette, hogy a csomag fedezetéül részben egy újabb közös hitelfelvétel szolgálna. 

Mindezt úgy, hogy közben Brüsszel az előző közös hitelfelvételből hazánknak – azaz egy uniós tagnak – járó pénzeket, politikai okokból jó ideje visszatartja. Arról nem is beszélve, hogy a javaslat megint csak előzetes tagállami döntést igényelne, hiszen a visszafizetést nem Von der Leyen, hanem a tagállamok garantálják.

– Három. Az „Ukrajna jövője a mi jövőnk” szlogennek legfeljebb a fordítottja igaz, és itt a szerencsétlen megfogalmazásnál többről van szó. Ursula von der Leyen beszédében következetesen alárendeli az Európai Uniót Ukrajnának. Teljesen világos, hogy az uniónak a lehetőségeihez mérten támogatnia kell Ukrajnát. Az is egyértelmű, hogy az ukránok hazájukért vívott küzdelme elismerésre méltó. Ezek azonban nem indokolják, hogy Európa egyik vezetője Ukrajnát az általa képviselt közösség elé helyezze – hangsúlyozta Hortay Olivér. 

 

Az üzletágvezető szerint a korábbi támogatások és a most belengetett csomag önmagukban is jól mutatják, hogy nem az Európai Unió van rászorulva Ukrajnára, hanem fordítva. 

 

– És ez nem morális kérdés. Ez a realitás. Ursula von der Leyen sugalmazása nemcsak a valóság tagadása, de sértő is az európaiakra nézve – fogalmazott a Századvég szakértője. Hortay Olivér szerint a nyilatkozat jól mutatja, hogy az Európai Unió egyes vezetői fordítva ülnek a lovon. 

– Joggal lehetünk büszkék arra, hogy erőnkön felül támogatjuk Ukrajnát, de nem szabad szem elől téveszteni, hogy elsősorban saját magunkért tartozunk felelősséggel. Egy másoknak alárendelt Európa senkinek sem tud hatékonyan segíteni. Jó lenne, ha ezt az Európai Bizottság elnöke is megértené – tette hozzá az üzletágvezető.

 

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.