Brüsszel nem kímélné a családvédelmet

Van mit védenie a magyar kormánynak, Brüsszel ugyanis olyan intézkedéseket töröltetne el, melyek rendkívül jelentő segítséget nyújtanak a családoknak és a vállalkozásoknak. Így korántsem tét nélküli a nemzeti konzultáció és a jövő évi európai parlamenti választások sem tét nélküliek.

2023. 11. 09. 5:12
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy korábban, úgy most is rendkívül fontos, húsba vágó kérdésekről szól a kormány nemzeti konzultációja. Megírtuk, hogy Brüsszel eltörölné a rezsivédelmet, miként a kamatstopot is. Mindezt úgy is értékelhetjük, hogy ismét támadás alá kerültek azok az intézkedések, melyek érdemi segítséget nyújtanak a családoknak. Az Orbán-kormány uniós összevetésben is jelentős összegeket fordít erre a területre. A családpolitika az elmúlt években is kiemelt szerepet kapott, ez így lesz 2024-ben is. A konzultáció, valamint a jövő évi európai parlamenti választások fényében érdemes felidézni a januártól életbe lépő költségvetés idevágó célkitűzéseit.

A kormány a következő esztendőben is fent kívánja tartani a rezsitámogatási rendszert. Az energiaválság nem ért véget, ráadásul a brüsszeli elhibázott szankciós politika következményeként egész Európában jelentősen megemelkedtek az energiaárak. A 2013 óta fenntartott rezsivédelemnek köszönhetően a magyar családok fizetik a legolcsóbb energiaárakat az Európai Unión belül. 

A már megszavazott 2024-es költségvetésnek is része marad a mintegy 1400 milliárd forintos rezsivédelmi alap, melynek a fedezete az extraprofitadókból és egyéb bevételekből származik. 

Ennek segítségével az elmúlt évekhez hasonlóan továbbra is védelmet nyújthat az állam a magyar családoknak és vállalkozásoknak a világpiaci energiaárak emelkedésével szemben. Sőt az alapból biztosított továbbá a központi költségvetési szervek és az önkormányzatok kompenzációja, az egyházi és civil intézményfenntartók, valamint az állami tulajdonú társaságok rezsitámogatása is. Brüsszel az extraprofitadót is eltörölné. Ez döntően azokat a szektorokat, nagyvállalatokat terheli, amelyeknél a piaci folyamatok hatására jelentős extraprofit keletkezett.

A költségvetési törvény azt is rögzíti, hogy a jelenlegi rendkívüli időkben is kiemelt figyelmet fordít a magyar állam családokra. Továbbra is támogatja a kormány a gyermekvállalást és a gyermeknevelést. Jön a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) plusz, kedvezőbb lesz a falusi csok, valamint megmaradnak a családi adókedvezmények. A fiatalok önálló életkezdését ösztönzi a 25 év alattiak személyi jövedelemadó-mentessége az átlagbér szintjéig. A fiatalok mellett mentességet élveznek a nagycsaládos, négy vagy több gyermeket nevelő nők is. A családok támogatásokra több mint három és félszer több jut majd, mint 2010-ben.

Nemrégiben arról is írtunk, hogy a kormány hamarosan dönthet a jelenlegi szabályozás szerint december végéig élő kamatstop további sorsáról. Az intézkedés háromszázezer családot és csaknem harmincezer vállalkozást véd az ukrajnai háború miatt megemelkedett banki kamatoktól. Ez a lépés eddig mintegy 330 milliárd forinttal segítette a családokat és a kis- és közepes vállalkozásokat.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Mirkó István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.