A versenyhivatal több mint 2,2 milliárd forintnyi bírságot szabott ki az idén

Az elmarasztalt cégek mintegy 250 millió forint fogyasztói kompenzációt vállaltak.

2023. 12. 30. 11:48
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által idén kiszabott bírságok összege meghaladja a 2,2 milliárd forintot – közölte a hatóság szombaton az MTI-vel. A közlemény szerint egyebek között az elkülönített visszaélés-bejelentési rendszer, az aktív versenyfelügyelet, a határozott fellépés a technológiai óriáscégekkel szemben, a családok és a sérülékeny fogyasztói csoportok kiemelt védelme, a harc az infláció ellen és a gyors fúziókontroll jellemezte a GVH szakmai tevékenységét 2023-ban. A szervezet által július elseje óta működtetett online árfigyelő rendszer pedig hozzájárult a piaci verseny élénkítéséhez – tették hozzá.

A közleményben Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke a 2023-as évet összegezve úgy fogalmazott:

a fair versenynek minden helyzetben van értelme. Így volt ez 2023-ban is, mely esztendő az infláció gyors letörésének az éveként vonul be a magyar gazdaság történelmébe.

A jövő év várhatóan a gazdasági növekedés helyreállításának az éve lesz, amikor szintén nagy jelentősége lesz a verseny védelmének. A fair verseny megőrzéséhez kíván hozzájárulni a nemzeti versenyhatóság 2024-ben is a Magyar Compliance Akadémia elindításával, mely egy beszélgetéssorozat a gazdaság szereplőivel, a jogszerűtlen magatartások megelőzésére és az edukációra helyezve a hangsúlyt.

Kifejtették, hogy a GVH a panasz- és bejelentéskezelési rendszerén belül évek óta működteti az elkülönített visszaélés-bejelentési rendszert: 2023-ban 1300-nál is több panaszt és közel száz bejelentést kezelt a nemzeti versenyhatóság.

A szervezet 2023-ban is aktív versenyfelügyeleti tevékenységet végzett: az idén lezárult eljárásokban a GVH Versenytanácsa összesen több mint 2,2 milliárd forint bírságot szabott ki, az elmarasztalt cégek pedig ezen felül – a versenyhatósági vizsgálatok eredményeként – mintegy 250 millió forinttal kompenzálták a fogyasztókat.

Az idén is több kartell felszámolását fejezték be a versenyhatóság szakemberei, ilyen volt a több mint háromszázmillió forintos bírsággal zárult eljárás, amelyben az ország egészét érintő közúti kartellt tárt fel a szervezet.

Példaként hozták a budapesti menetrend szerinti hajójáratok üzemeltetésére kiírt közbeszerzés elnyerésére szerveződött, dunai hajós cégek között létrejött tiltott együttműködés feltárását is. Utóbbi ügyben a GVH Versenytanácsa a bírságcsökkentést is visszavonta, mert kiderült, hogy a kartellező hajós cégek csak színlelték az együttműködést a versenyhatósággal. Kiemelték, hogy 2023-ban az összes bírságcsökkentés mértéke mintegy 827 millió forint volt.

A GVH Versenytanácsa 2023-ban 89 ügyet zárt le, ami nagyságrendileg megegyezik a tavaly lezárt ügyek számával. A szervezet 2023-ban is határozottan fellépett a technológiai óriásvállalatokkal szemben. Ennek egyik jó példája, hogy november végén lezárta a TikTok vizsgálatát, amelynek során globális hatású eredményeket ért el. A nemzeti versenyhatóság jelenleg is vizsgálja a Rakuten-csoportba tartozó Viber magatartását, 2023 júliusában pedig eljárást indított a Microsofttal szemben – írták. Kiemelték azt is, hogy Rigó Csaba Balázs márciusban javaslatot tett az online árfigyelő rendszer létrehozására, amely július 1-jétől az árak összehasonlíthatóságával és erőteljes versenyélénkítő hatásával – a kormányzati és más intézkedések mellett – hozzájárult az élelmiszer-infláció jelentős mértékű csökkenéséhez, az infláció egy számjegyűre történő leszorításához.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/Róka László)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.