Itt az elrettentő példa a rezsitámogatások kivezetésére + videó

Aki ellenzi a rezsicsökkentés politikáját, annak érdemes egy pillantást vetnie Nagy-Britannia esetére.

2023. 12. 27. 9:01
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy-Britannia példáján mutatta be a Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője, hogy miért nem szabad kivezetni a lakossági rezsitámogatásokat. Hortay Olivér a közösségi oldalára feltöltött bejegyzésében emlékeztetett: az energiaválság előtt a brit energiaszektor erősen liberalizáltan működött. A hatóságok ugyan időről időre meghatároztak egy maximális árszintet, aminél a szolgáltatók nem kérhettek többet a lakossági ügyfelektől, de ezt a szintet a piaci árak jelölték ki. Amikor tehát a tőzsdei árak magasak voltak, a lakosság költségei emelkedtek, amikor pedig alacsonyak, akkor csökkentek.

– Az energiaválság kirobbanását követő első alkalommal, 2022 tavaszán, amikor a következő időszaki tarifákról dönteni kellett, a hatóságok még nem avatkoztak be a rendszer működésébe és a díjak több mint ötven százalékkal növekedtek. Az áremelkedés megütötte a brit háztartásokat. A következő, őszi tarifadöntésre – amikor a piaci árak újabb nyolcvanszázalékos drágítást indokoltak volna – a lakosság közel felének már nehézséget jelentett a rezsiszámlák befizetése. A hatóságok ezért nem lépték meg az újabb áremelést, sőt egy kiegészítő támogatási programot is elindítottak – ismertette a szakértő. Ezt az időszakot követően a tőzsdei vihar elcsendesedett, a kiegészítő támogatást kivezették és 2023 tavaszára a piaci árak és a lakossági díjak újra közel kerültek egymáshoz. Ráadásul az egy évvel korábbinál valamivel alacsonyabb szinten.

– Probléma megoldva, vélték a brit tudósok. Csakhogy az adatok nem ezt mutatják. A brit statisztikai hivatal friss felmérése alapján a lakosság 41 százalékának továbbra is nehézséget okoz, hogy kifizesse számláit és húsz százalékuk nem képes kellő mértékben felfűteni otthonát. A helyzet az, hogy hiába korrigáltak a tőzsdei energiaárak az elmúlt egy évben, a piacon kialakult új egyensúlyi árszint jóval magasabb, mint az energiaválság előtt volt. Ezt pedig családok tömegei továbbra sem tudják kigazdálkodni – hívta fel a figyelmet az áldatlan helyzetre Hortay Olivér.

A brit hatóságok bejelentették, hogy a tarifák januártól megint emelkedni fognak sőt, áprilisra egy újabb drágulást helyeztek kilátásba, ami mögött már nem csak piaci ármozgások vannak.

Az tudniillik, hogy egyre több háztartás válik fizetésképtelenné és egyre többeket kell lekapcsolni a hálózatról, azoknak a terheit is növeli, akik még képesek kiegyenlíteni a számláikat. A hálózat működtetésének költségeit ugyanis a fizetőképes ügyfeleknek kell állniuk. A díjak növekedésével csökken a költségviselők száma, akiknek így többet kell fizetniük, azaz díjaik magasabbra nőnek, ami megint csak csökkenti a fizetőképes ügyfelek számát és így tovább.

– A brit eset tanulsága, hogy nehéz helyzetben az állam felelőssége megnő és jó gazdaként meg kell védenie a családokat. Ha nem így tesz, akkor azt a polgárok jogosan kérik rajta számon egy következő választáson – tette hozzá az üzletágvezető.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.