Jelentős díjcsökkentés a hitelezés felfuttatásáért

Legnagyobb mértékben a Széchenyi-kártya-program hiteleit érinti a kedvező változás.

2024. 01. 23. 11:37
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős mértékben segítheti a fejlesztésben, beruházásban gondolkodó cégek döntését a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. díjcsökkentése, amellyel ráadásul újabb hazai kis- és középvállalkozásoknak (kkv) válik elérhetővé a piaci vagy támogatott hitelek igénybevétele, hiszen a garanciavállalás számottevően csökkenti a bankok finanszírozási kockázatát – közölte a társaság a távirati irodával.

Szabó István Attila vezérigazgató a közleményben kiemelte: a Garantiqa így járul hozzá a beruházások magas szinten tartásához, a gazdasági növekedés helyreállításához és a munkahelyek megvédéséhez. 

A díjcsökkenést a nem teljesítő hitelek tervezettnél kedvezőbb alakulása, és a kiemelten hatékony költséggazdálkodás mellett a folyamatosan és dinamikusan növekvő portfólió teszi lehetővé. 

Az elmúlt évben már minden második, kkv-szektornak juttatott új hitel mögött ott állt a Garantiqa, a társaság idén is ezermilliárd forint feletti új kezességvállalással tervez. A vezérigazgató emlékeztetett: a Garantiqa a kkv-k finanszírozásában húzóterméknek számító – a társaság tavalyi kezességvállalásainak mintegy nyolcvan százalékát kitevő – Széchenyi-kártya-program hitelei esetében csökkenti legnagyobb mértékben díjait. Ezek közül a krízis garanciaprogram investment 2 hitelgarancia Széchenyi-kártya (SZK) MAX+ konstrukcióban a kkv-k által fizetendő garanciadíj nulla százalékra csökken. Ez azt jelenti, hogy a kkv-knak nem kell kezességvállalási díjat fizetniük. Az SZK MAX+ folyó és likviditási hitelek tekintetében pedig a díjak felével számolhatnak az érintett cégek.

A Garantiqa emellett a nem Széchenyi-kártya-programhoz kapcsolódó, általános állami viszontgaranciával biztosított kezességvállalásai esetében is komoly díjcsökkentést hajt végre. A beruházási hitelek esetén a díjtámogatást figyelembe véve a fizetendő garanciadíj 0,5 százalék alatt marad.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Getty Images)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.