Két szék között a padlóra eshet az Európai Unió + videó

Kína lassan minden pozíciót elfoglal a zöldtechnológiák területén.

2024. 01. 09. 10:18
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az Európai Uniónak választania kell: vagy zöldít, vagy kereskedelmi háborút folytat Kína ellen. A kettő együtt nem megy – emelte ki közösségi oldalára feltöltött bejegyzésében Hortay Olivér. A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője a részletekről is beszélt. Rámutatott arra, hogy Kína lassan minden pozíciót elfoglal a zöldtechnológiák területén. 

A napelempanelek kilencven százalékát, a szélturbinákhoz szükséges ritkaföldfémek háromnegyedét és az akkumulátorok kétharmadát már most is az ázsiai nagyhatalom állítja elő.

A bővülés üteme ráadásul rendre felülmúlja a várakozásokat. Friss hír, hogy a kínai BYD megelőzte az amerikai Teslát és ezzel a világ legkeresettebb elektromos autómárkájává vált. A Kínában működő megújuló termelők aránya pedig 2023 végére elérte a globális kapacitások felét. Mostanra tehát Kína a zöldtechnológiákhoz kapcsolódó értékláncok valamennyi szintjén megkerülhetetlen szereplővé vált.

– Az Európai Unió ambiciózus klímavédelmi vállalásai mesterséges keresletet teremtenek a zöldtechnológiákra, amelyeket – jelen állás szerint – a közösség főképp Kínától tudja beszerezni. Ha pedig a jövőben az Európai Unió saját gyártói kapacitásokat szeretne, akkor nincs mese: együtt kell működnie a kínaiakkal, hiszen egyszerre nem lehet kiépíteni a teljes értékláncot – hangsúlyozta a szakértő. 

Az üzletágvezető a következőkre is felhívta a figyelmet: azzal, hogy Brüsszel – Washingtont követve – szankciós adok-kapokba kezdett Kínával, egy feloldhatatlannak tűnő ellentmondást okozott saját szakpolitikájában. 

Ha az Európai Unió fenntartja a konfliktust, nemcsak a zöldítéshez szükséges eszközök beszerzése kerül veszélybe, de olyan berendezéseket sem fog tudni vásárolni, amelyek a saját gyártási vagy ritkaföldfém-kitermelési kapacitásai kiépítéséhez kellenének.

– Ha tehát az Európai Unió komolyan gondolja klímavédelmi céljait és azokat szeretné részben saját eszközökkel elérni, akkor változtatnia kell Kína-politikáján. Az első meccset Kína nyerte. Ha viszont be szeretnénk nevezni a második meccsre, nincs más választásunk, mint együttműködni az ázsiai nagyhatalommal. Máskülönben két szék között a padlóra fogunk esni – tette hozzá Hortay Olivér. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.