Atomenergia nélkül nem érhetők el a párizsi klímacélok

Ismét ülésezett az Energia21 kezdeményezés.

2024. 02. 15. 11:00
franciaország atomerőmű afp
Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harmadik alkalommal ült össze az Energia21 kezdeményezés, ezúttal az atomenergia ügye került az ismert közéleti, tudományos és gazdasági szakemberek tárgyalásának középpontjába. Palkovics László professzor, az E21 kezdeményezője felvezető gondolataiban azt hangsúlyozta, hogy az atomenergia továbbra is a zöldjövő záloga – tájékoztatta a szervezet csütörtökön az MTI-t.

Az E21 Kezdeményezés tagjai az atomenergia terén is ajánlásokat fogadtak el, amit 3+1 pontban fogalmaztak meg, melyek első és egyik legfontosabb üzenete, hogy a párizsi klímacélok teljesítése jelen pillanatban csak atomenergiával képzelhető el.

Az E21 ülésén részt vett Kőrösi Csaba, az ENSZ Közgyűlésének korábbi elnöke is. Az ülésen az E21 tagjai sorából a szakterületükön elismert szakemberek osztották meg tudásukat és véleményüket az atomenergiáról – közölték.

Az ülésen E21 tagjai közül előadást tartott Fichtinger Gyula hőfizikus mérnök, az Országos Atomenergia Hivatal korábbi főigazgatója; Horváth Ákos, a HUN-REN Energiatudományi Kutatóközpont főigazgatója, valamint Szabó Gábor fizikus, a szegedi ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézet igazgatója is.

Az E21 által elfogadott ajánlások első pontja, hogy a párizsi klímacélok nem érhetők el atomenergia nélkül. Továbbá a biztonságnak minden más szemponttal szemben elsőbbsége van az atomenergia alkalmazása során – közölték. A biztonságos üzemeltetés garanciája a társadalom minden szegmensét elérő tudásátadás, a hiteles tájékoztatás, valamint a széles oktatási, képzési és kutatási bázis fenntartása.

Harmadik ajánlásukban a kis méretű moduláris reaktor (SMR, Small Modular Reactor) technológia hazai alkalmazásának vizsgálata esetén alapos, körültekintő szabályozási, gazdasági, társadalmi szempontok együttes figyelembevételét javasolják.

Elismerjük a nukleáris hulladék feldolgozásának és elhelyezésének segítését célzó hazai kutatásokat és javasoljuk a kutatási munka folytatásának támogatását minden eszközzel

– írták.

Az Energia21 Kezdeményezés 2023 végén indult el közéleti, tudományos és gazdasági szakemberek részvételével, azzal a céllal, hogy Magyarország zöldátállását segítse. Az E21 tudományos, szakmai és civil rendezvényeket, többek között országos zöldenergia-roadshow-t is indított, hogy tudatosítsa, népszerűsítse és előmozdítsa a zöldátállást.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.