Továbbra is két számjegyű a növekedés a turizmusban

A vendégéjszakák száma 11, a vendégeké 10 százalékkal nőtt az év első hónapjában 2023 januárjához képest.

2024. 02. 28. 8:40
Hévíz
A Hévízi tófürdő is népszerű úticél volt Fotó: Zalai Hírlap/Péter B. Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén januárban a turisztikai szálláshelyeken (kereskedelmi, magán- és egyéb szálláshelyeken) 836 ezer vendég 2,1 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 10, a vendégéjszakáké 11 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 8,9, a külföldivendég-éjszakáké 12 százalékkal emelkedett.

A vendégéjszakák 74 százalékát a kereskedelmi szálláshelyek adták, ahol a forgalom 9,6 százalékkal volt nagyobb az előző évinél. A magán- és egyéb szálláshelyeken 13 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak, mint egy évvel korábban.

A turizmus egyre erőteljesebben segíti a gazdasági növekedés helyreállítását, az ágazat januári teljesítménye felülmúlja a háború és Covid előtti 2019-es rekordév adatait is 

– reagált a friss adatokra a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Közleményükben kiemelik: a KSH jelentése, valamint a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint 2024 januárjában a vendégéjszakák száma 11 százalékkal nőtt. Az év első hónapjában 836 ezer vendég érkezett a magyarországi szálláshelyekre, ami 10 százalékkal magasabb, mint egy éve ilyenkor és 4 százalékkal haladja meg a 2019-es rekordév első hónapjában mért adatokat is.

A januári 2,1 millió vendégéjszaka a 2019-es szintet 8 százalékkal múlja felül. A legtöbb vendégéjszaka a fővárosban keletkezett (915 ezer), amely 13 százalékos növekedést jelent a megelőző évhez képest. A vendégéjszakák száma alapján (250 ezer) a Balaton volt a legnépszerűbb turisztikai térség a főváros után, itt keletkezett a vidéki vendégéjszakák ötöde. A Balatonnál januárban 15 százalékot ért el a vendégéjszakák számának bővülése.

A vendégforgalom összetétele kiegyensúlyozott volt januárban, a vendégéjszakák 52 százalékát töltötték el külföldiek Magyarországon. Az egymilliót elérő, belföldi vendégek által eltöltött vendégéjszakák száma 9 százalékkal haladja meg a tavaly januári és a 2019. januári adatot is.

A nemzetközi turizmus töretlen helyreállását mutatja az is, hogy a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér utasforgalma januárban 16,5 százalékkal bővült januárban, 9,4 százalékkal meghaladva a 2019. januári szintet is.

A szálláshelyek bevételei éves alapon országosan 10 százalékkal emelkedtek és meghaladták a 47 milliárd forintot, amelynek közel 60 százaléka képződött a vidéki szálláshelyeken és 40 százaléka a fővárosban. Ezen belül a kereskedelmi szálláshelyek árbevétele 35 milliárd forintot ért el, ami 8,4 százalékos bővülést jelent.

Tavaly az év egészében a turisztikai szálláshelyeken az előző évhez képest 2,5 százalékkal több, csaknem 41 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek 5,1 százalékkal kevesebb, a külföldiek 12 százalékkal több (21,4 millió, illetve 19,5 millió) vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken.

Decemberben a turisztikai szálláshelyeken (kereskedelmi, magán- és egyéb szálláshelyeken) 1,1 millió vendég 2,7 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 16, a vendégéjszakáké 13 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál.

A belföldi vendégek száma 11, a vendégéjszakáké 8,3 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. A külföldi vendégek száma 22, a vendégéjszakáké 17 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

Borítókép: Hévíz továbbra is kedvelt úticél (Fotó: Zalai Hírlap/Péter B. Árpád)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.