Megjelent a jegybank inflációs jelentése

MNB-igazgató: A jegybanki toleranciasávba csökkent az infláció.

2024. 03. 28. 13:40
pénz, forint, infláció, készpénz,
Illusztráció Fotó: Világgazdaság/Vémi Zoltán Forrás: Vémi Zoltán/VG
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az év elején ismét a jegybanki toleranciasávba csökkent az infláció, ugyanakkor az inflációs trendfolyamatokat jobban tükröző mutatók továbbra is a sáv fölött alakultak – mondta Balatoni András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója csütörtökön, a márciusi Inflációs jelentést bemutató online sajtótájékoztatón.

Balatoni András ismertette: a jegybank rövid távú prognózisa szerint az infláció az idei év közepén átmenetileg emelkedik a piaci szolgáltatások visszatekintő árazása és a bázishatások miatt.

Az alapfolyamatokat két ellentétes hatás alakítja, a forint árfolyamának gyengülése az infláció emelkedésének irányába mutat, míg a reálgazdaság gyengébb ciklikus pozíciója dezinflációs hatású – fejtette ki.

A fogyasztóiár-index várhatóan 2025-ben tér vissza tartósan a jegybanki toleranciasávba – mondta az MNB igazgatója. 

Éves átlagban az infláció az idén 3,5–5, míg 2025-ben és 2026-ban 2,5–3,5 százalék között alakulhat a jegybank várakozása szerint.

Kitért arra, hogy bár a reálbérek tavaly szeptember óta emelkednek, de ezt a bizalom csak fokozatosan követi, így az MNB értékelése szerint a növekvő reálbérek csak fokozatosan jelennek meg a háztartások fogyasztási kiadásaiban.

A magyar exportteljesítményt rövid távon elég sok tényező visszahúzza, ugyanakkor az MNB 2025-től a Magyarországon végrehajtott jelentős beruházások eredményeképpen az exportpiaci részesedés emelkedésére számít – jelezte Balatoni András.

A foglalkoztatottak száma továbbra is historikusan magas, ebben érdemi változás a jegybank szerint nem várható az idén, a munkaerő-kereslet azonban csökken.

A folyó fizetési mérleg egyenlege jelentősen javult tavaly, a jegybank az idén is erre számít, 2025-től pedig a reálgazdasági egyenleg kedvező alakulása is hozzájárul a folyó fizetési mérleg többletéhez.

Az MNB előrejelzése szerint a tavalyi utolsó negyedévi stagnálást követően a gazdaság várhatóan fokozatosan bővül 2024-ben, az év egészében 2–3 százalék között alakulhat a hazai GDP növekedése, majd 2025-ben 3,5-4,5, 2026-ban pedig 3-4 százalékkal bővülhet a gazdaság.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.