Megkezdődött a sakkjátszma a gázszerződéssel + videó

Észszerű döntés volt Magyarországtól, hogy az orosz gázszerződés szállítási útvonalát nagyrészben délre helyezte át.

2024. 03. 18. 6:47
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Megint elindult a csiki-csuki az év végén lejáró orosz–ukrán gáztranzitszerződésről – hívta fel a figyelmet a fejleményekre közösségi oldalán Hortay Olivér. A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője arról is beszélt, hogy mi állhat a vita hátterében.

Ukrajna energiaügyi minisztere ismét bejelentette, hogy az oroszokkal kötött gázmegállapodásukat nem fogják megújítani. A nyilatkozat mögött több szándék is húzódhat. A szakértő szerint a morális késztetést természetesen nem lehet kizárni, bár ez aligha minősül döntő szempontnak. Hiába tart több mint két éve a háború, az energiaszállítások zavartalanul folynak és Ukrajnának továbbra is nagy szüksége van a tranzitbevételekre.

– A miniszter nagyobb eséllyel egyszerűen jobb pozíciót szeretne kiharcolni a következő szerződésben. Legutóbb, 2019-ben Ukrajna ugyanezt a stratégiát követte és a felmondás lehetőségét egészen a korábbi megállapodás lejárata előtti napig nyitva tartotta – emlékeztetett az üzletágvezető.

A mostani helyzet annyiban sajátos, hogy az ukrán kormány jóval előbb elkezdte lebegtetni a szállítások leállítását. Erre jó eséllyel az a magyarázat, hogy Ukrajna a nyilatkozatokkal politikai nyomást kíván gyakorolni az európai vezetésre.

Először mindössze néhány nappal azelőtt szólalt meg, hogy az Európai Tanács Ukrajna finanszírozásáról tárgyalt. Márpedig, ha nincs tranzitbevétel, több pénzre van szükség. Ezúttal pedig a bejelentés gyanúsan egybeesik azzal a nyugati katonák küldéséről szóló vitával, amiben az ukrán gázszállításokban érintett közép-európai régió országai inkább elutasító álláspontot képviselnek.

Hortay Olivér szerint azt, hogy mi lesz a vita kimenetele, most még nehéz megállapítani. Az ukrán miniszter bejelentése azonban arra egyértelműen rámutat, hogy nagyon is észszerű döntés volt Magyarország részéről, hogy a 2021-ben megkötött orosz gázszerződés szállítási útvonalát a korábbi ukrán irányból nagy részben délre helyezte át.

– A lépésért akkor többen intenzíven kritizálták hazánkat, most azonban ez az adottság teszi lehetővé, hogy Magyarországot ne lehessen belekényszeríteni a háborúba – tette hozzá a Századvég szakértője. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)
 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.