Minőségi változást hozhat a megújuló otthonfelújítási támogatás a hazai ingatlanállományban

Megújult feltételekkel tér vissza a megpályázható állami támogatások körébe az otthonfelújítási támogatás, amely várhatóan 2024 júniusától nyújt járásonként eltérő mértékű vissza nem térítendő támogatási összeget és kamatmentes hitellehetőséget az 1990 előtt épült családi házak minimum harmincszázalékos megtakarítást célzó energetikai korszerűsítésére. A Duna House szakértői a támogatás hatásaként a hazai ingatlanállomány minőségének jelentős javulására számítanak – és valamekkora drágulásra.

2024. 04. 22. 13:33
otthonfelújítási program nyílászáró-csere felújítás ingatlan családi ház
Illusztráció Fotó: Magyar Nemzet/Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatódik a nagy sikerű otthonfelújítási támogatás, amely 2024 júniusától megújult formában, előre meghatározott, 108 milliárd forintos keret erejéig áll ismét az ingatlantulajdonosok rendelkezésére. Az új támogatás a rá jogosult igénylők körét tekintve rugalmasabb, hiszen ezúttal nem szerepel a feltételek között gyermekszámmal kapcsolatos elvárás, azonban a támogatás segítségével korszerűsíthető ingatlanok és az elvégezhető munkálatok köre is szűkebb, mint korábban. 

– Az 1990 előtt épült ingatlanok esetében igényelhető, legalább harmincszázalékos energiamegtakarítás elérését célzó energetikai korszerűsítésre, házszigetelésre, nyílászárók cseréjére, melegvíz- és gázfűtésrendszer korszerűsítésére fordítható, új otthonfelújítási támogatásra mindenképpen szüksége van a hazai ingatlanpiacnak, hiszen a szóban forgó házak többsége rossz energetikával és magas fenntartási költségekkel rendelkezik, így kimondottan ráfér a modernizálás – mondta Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.
 

Comparison,Of,Freshly,Renovated,Apartment,With,Marble,Floor,,Old,Place
A felújítandó házak iránt is nőhet a kereslet, hiszen a támogatások kombinálhatók. Fotó: Andrew Angelov


– Az előző otthonfelújítási program népszerű volt ugyan, de ingatlanpiaci szempontból üdvözlendő az ingatlanra és a munkálatokra vonatkozó felhasználási feltételek szigorítása, hiszen korábban valóban nagyon magas volt a látványos, de energetikai szempontból nem jelentős felújítások aránya. A felhasználási kör szűkítése ellenére a Duna House várakozása szerint népszerű támogatási formáról lesz szó, amely nagy részben segítheti a minőségi előrelépést a családi házak esetében – emelte ki a szakértő. 

Az új támogatásnak köszönhetően arányaiban nőhet a korszerűbb családi házak száma, ami természetesen esetükben áremelkedést is eredményezhet,

ez azonban az ingatlanközvetítő szakértőinek várakozása szerint nem lesz kiugró, hanem a felújított és a felújítandó ingatlanok között eddig is jelen lévő árkülönbségeket fogja tartani. 

– A korszerűbb, modernebb családi házak esetében eddig is akár plusz tíz-húsz százalékos árelőny volt alkalmazható az eladási folyamat során, ami mellett jóval gyorsabb értékesítési idővel számolhattak a tulajdonosok, az új támogatásnak köszönhetően ezeket az előnyöket szerezhetik meg az így felújított házak is – folytatta Benedikt Károly.

Mivel a jogosultak köre korlátozott az új konstrukció esetében, ezért jogosan felmerülő kérdés, hogy hogyan váltható ki a támogatás, ha a modernizálásra váró családi ház nem 1990 előtt épült vagy adott esetben más, egyéb feltételnek nem felel meg az ingatlan. A Credipass szakértői szerint az új támogatási rendszerből kimaradó, de erős felújítási kedvvel rendelkező családok számára két kedvező lehetőség is kínálkozik a piacon. Az új otthonteremtési támogatás keretén belül egymillió forintos kötelező önerő felmutatása után hatmillió forint vehető fel kamatmentes hitel formájában, maximum nyolcéves futamidőre, ezért a Credipass szakértői kiszámolták, hogy milyen feltételekkel igényelhető egy hatmillió forintos piaci lakáshitel lakástakarékpénztárral kombinálva ugyanezzel a futamidővel, valamint hogyan alakulnak a számok egy hatmillió forint értékű személyi kölcsön esetében.

Egy nyolcéves futamidejű, hatmillió forint összegű, végig fix kamatozású személyi kölcsön a mai piaci viszonyok között (11–20 százalékos kamatozással) 95 és 125 ezer forintos havi törlesztőrészlettel igényelhető meg a szakértők számításai szerint. Ennek előnye, hogy akár egy hét alatt is átfuthat az igénylés a bankon, azonban hosszú távon, a teljes visszafizetést tekintve kevésbé éri meg, mint ugyanezt az összeget piaci lakáshitelként felvenni, a mai átlagos 6,5 százalékos kamaton. Az említett személyi kölcsön teljes visszafizetése a futamidő végére kilenc és 12 millió forint között alakul, míg a nyolc évre felvett piaci hitelnél ez csupán 7,8 millió  forint, havi nyolcvanezer forintos törlesztőrészlet mellett. Ebben az esetben azonban számolni kell a hitelkérelmeknél megszokott, várhatóan egy hónapos átfutási idővel is, valamint mindkét konstrukció esetén fontos, hogy meg kell felelni a bank ügyfél felé támasztott, a minimum jövedelmet célzó elvárásainak is. Összességében tehát kijelenthető, hogy jelenleg egy mediánbérrel, vagyis a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint nettó 338 500 forint igazolható jövedelemmel rendelkező ügyfél mindkét esetben meg tudja magának engedni az igénylést, feltéve, hogy más hitellel nem rendelkezik, hiszen átlagosan mindössze havi százezer forintos törlesztőrészlettel kell számolnia.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.