Szerdától tovább emelkednek a hazai üzemanyagárak

Most rosszabbul járnak, akik gázolajból tankolnak.

2024. 04. 08. 11:05
Illusztráció Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdától tovább emelkednek a hazai üzemanyagárak, a benzin nagykereskedelmi ára bruttó három forinttal emelkedik, míg a gázolajért bruttó hat forinttal fizetnek majd többet a kutak a nagykereskedőjüknek – ismertette a Holtankoljak.hu. A múlt heti árváltozás eltérően zajlott le a kutakon, melynek következtében a benzin átlagára jelenleg alacsonyabb a vártnál (641 forint/liter), így a szerdától érvényes árváltozást követően az átlagárak az alábbiak szerint alakulhatnak: 95-ös benzin: 644 forint/liter, gázolaj: 658 forint/liter.

 

Az elmúlt időszakban kedvezőtlen hírek érkeztek, miután féléves csúcsra ért az olajár, amely a napokban átlépte a kilencven dolláros szintet hordónként. A háttérben több ok is meghúzódik, ahogy arról a Magyar Nemzet is beszámolt. A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője jelezte: a drágulás jelentős részéért geopolitikai fejlemények – a közel-keleti eszkaláció és Ukrajna oroszországi olajfinomítók elleni támadásai – felelősek. Oroszország harmadik legnagyobb finomítóját is csapás érte. Arról a létesítményről van szó, amelyik az összes közül a legkorszerűbb, ráadásul 1300 kilométerre található a frontvonaltól. Az ukrán elnök elismerte, hogy az amerikai adminisztráció arra kérte országát, hogy fejezze be ezeket a cselekményeket, mert még az Egyesült Államokat is kellemetlenül érinti az áremelkedés. Főleg úgy, hogy ott belátható időn belül választások lesznek. 

– Ameddig ezeket a konfliktusokat nem sikerül enyhíteni, az olajpiaci viharok is időről időre fel fognak élénkülni – emelte ki Hortay Olivér.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.