Védőháló nélkül kockázatos az utazás

Az internet és a közösségi média segítségével széles körben burjánzik a különféle címszavak alatt tevékenykedő iparág.

2024. 04. 17. 4:55
Illusztráció Fotó: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha lerobban az iskolai kirándulásra szerződött busz, nem biztos, hogy tud mentesítő járatot küldeni az adott vállalkozó, és akkor sem tudni, hogyan folytatódik a nyaralás, ha a csoport lekéste a repülőtéri csatlakozást vagy a szálláshely nem tudja fogadni a vendégeket – csak néhány példa a rendszeresen előforduló váratlan események közül, nem véletlenül. Évek óta próbálkozik – egyre szélesebb körű szakmai támogatottsággal – a jogosulatlan utazásszervezési tevékenység elleni határozott fellépéssel a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ), egyelőre hiába. Mint Molnár Judit, a MUISZ elnöke a Világgazdaságnak elmondta, a fekete vagy szürke zónában tevékenykedőkkel kifejezetten veszélyes külföldre utazni, hiszen semmiféle vagyoni biztosíték vagy garanciát tartalmazó szerződés nem védi az utast. 

Amíg azonban nem tudnak törvényesen fellépni a tilosban járókkal szemben, addig az internet és a közösségi média segítségével széles körben burjánzik a különféle címszavak alatt tevékenykedő iparág.

Utazási tanácsokkal, megtervezett utazási forgatókönyvvel ellátni valakit nem minősülhet felelős utazásszervezésnek, aki ilyen szolgáltatást vesz igénybe, tudnia kell, hogy amint útnak indul, csak magára számíthat. Nem fordulhat sehova, ha a személyre szabott utazási terv nem válik be, ha a szolgáltatások színvonala elmarad az ígérttől. Nem tud majd kinél reklamálni, ha a tengerpart helyett a szomszéd építkezésre néz a hotelszoba, és akkor sem, ha nem éri el az utolsó reptéri transzfert.

– Aki így utazik, nem élvezi a legális, törvényesen működő utazásszervezők által nyújtott védőháló biztonságát, semmilyen utólagos követelése nem lehet – hangsúlyozta Molnár Judit.

Fontos, hogy az utasok tudják, mi a különbség, és tudatosan válasszanak. Aki csak tippeket ad, szállást foglal és repülőjegyet vásárol, és mindezért pénzt kér, az még mindig nem számít utazásszervezőnek, ugyanis épp a legfontosabb, az anyagi és szolgáltatási felelősség, a garancia nincs benne a csomagjában. A jogosulatlan utazásszervezésnek több típusa van. 

– Az utasok és a tisztességes piaci szereplők védelmében sürgeti a MUISZ annak a jogi keretrendszernek a kidolgozását és a szankciók alkalmazását, amivel a digitalizáció korában, a határtalan lehetőségeket rejtő internet korszakában hatékonyan ki lehet szűrni és tetten lehet érni a fekete- és a szürkegazdaság szereplőit – hangsúlyozta Molnár Judit. A szakember az év egyik legnagyobb feladatának tartja, hogy a több ezer főt foglalkoztató utazási irodai szektor védelmében is mielőbb fellépjenek a jogalkotók.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.