Ennyi volt, emelni kell a közös költséget, ha nem akarunk nagyon nagy bajba kerülni

Nincs más választás.

Forrás: Világgazdaság2024. 05. 08. 16:08
Budapest, XIII. ker Madarász utca 29-43. Előkertek rekonstrukciója, építése elkészült. fotó Teknős Miklós MN
illusztráció Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A műszaki avulás nincs tekintettel a tulajdonosok jövedelmi helyzetére – fogalmazott a Társasházi Számvizsgálók Országos Egyesületének elnökségi tagja, Szilber Szilvia a Világgazdaság Négyzetméter című podcastjében.

A szakértő kiemelte továbbá, hogy a társasházak sokaságának égető problémája az elavult műszaki rendszer, minden háznak készíttetnie kellene háromévente egy átfogó műszakiállapot-felmérést. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az egyre sürgetőbb felújítások miatt legalább az infláció mértékével emelni kellene a közös költséget, ez azt jelenti, hogy

tavaly és idén egyaránt 15-20 százalékos közösköltség-emelést tesz indokolttá az üzemeltetés.

Közben van itt néhány nehezítő tényező, például maga a tulajdonos, ugyanis még mindig kevesen járnak el a közgyűlésekre szavazni. Sok tulajdonos még arra sem figyel, hogy pontosan megmondja, mire szavazhatnak a nevében, akiket felhatalmazott, és mire nem. 

Rávilágított, a társasházak sokaságának égető problémája az elavult műszaki rendszer, minden háznak készíttetni kellene háromévente egy átfogó műszaki állapotfelmérést, amelyet az időközben elkészült munkákkal, azok értéknövekményre gyakorolt hatásával frissítenie kellene. Arról nem beszélt, hogy ez megtörténik-e minden társasházban, azonban az teljesen biztos, hogy az érdektelenség és a pénzhiány feltehetően nem érdekli a műszaki hibákat. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.