Ellensúlyozni lehet a kínai új selyemutat

Bár a február elsején életbe lépő szabadkereskedelmi megállapodás jó kiindulópont, az Európai Uniónak és Japánnak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy tovább mélyítsék kapcsolataikat —mondta lapunknak Hirosze Joko, a tokiói Keió Egyetem professzora.

2019. 02. 27. 15:00
Employees of a foreign exchange trading company work next to an EU flag in Tokyo
GLOBAL-MARKETS/ Fotó: Toru Hanai
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alig egy hónapja, február 1-jén lépett életbe a világgazdaság mintegy harmadát magába foglaló, több mint 600 millió embert érintő szabadkereskedelmi megállapodás az Európai Unió és Japán között, a többéves tárgyalássorozat után tető alá hozott egyezmény pedig alapjaiban változtatta meg az uniós tagállamok és a távol-keleti szigetország kapcsolatrendszerét.

– Ez egy valódi fordulópont Japán és az uniós tagállamok kapcsolatában, amelynek jelentősége az egész nemzetközi viszonyrendszerben ösztönzőleg hat – magyarázta lapunknak Hirosze Joko, az ­eurázsiai térség elismert szakértője. A kutató elmondta: a pozitív előrehaladást némileg beárnyékolja Nagy-Britannia uniós tagságának a megszűnése, a szigetországban számos japán nagyvállalat folytat üzleti tevékenységet. Tokió nagy érdeklődéssel tekint a májusban esedékes európai parlamenti választásokra is, ahol a várakozások szerint alapjaiban átrendeződik a politikai erőegyensúly, magyarázta a kutató.

Kiemelte: a kontinenst terhelő de­stabilizáló tényezőknek köszönhetően az utóbbi években felértékelődött az ­eurázsiai térség szerepe a világpolitikában, a felmerülő nehézségek pedig egyértelműen együttműködésre ösztönzik az azonos értékeket képviselő blokkokat. Mint mondta, mivel a problémákat csak közös erőfeszítéssel lehet megoldani, ezért különösen fontos, hogy ­Európa és Japán tovább erősítse kapcsolatrendszerét.

Az Európai Unió közelmúltban ismertetett, Európa és Ázsia összekötésére irányuló stratégiája például kiválóan összeköthető Japánnak a szabad és nyitott indiai–csendes-óceáni térségre irányuló straté­giai célkitűzéseivel. – Egy ilyen szövetség akár képes lenne ellensúlyozni a kínai Egy övezet, egy út kezdeményezést, valamint az EU riválisaként Moszkva által létrehozott – elsősorban az egykori Szovjetunió tagállamait tömörítő – Eurázsiai Gazdasági Uniót, magyarázta Hirosze Joko.

Japán és Magyarország idén ünnepli a két ország közötti kapcsolatok fennállásának 150. évfordulóját, emlékeztetett a kutató. Szerinte a japán befektetők nagyra értékelik a hazai üzleti környezetet, az EU és a szigetország között életbe lépett szabadkereskedelmi egyezmény pedig előnyöket kínál azoknak a magyar vállalatoknak, amelyek Japánban terveznek üzletelni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.