Kitiltotta Caracas a német nagykövetet

Nicolás Maduro elnök külügyminisztere két napot adott a diplomatának, hogy elhagyja a latin-amerikai országot, Jorge Arreaza Twitter-üzenetében közölte a kormány döntését.

Buzna Viktor
2019. 03. 07. 15:06
German ambassador to Venezuela Daniel Martin Kriener delivers a news conference next to Venezuelan opposition leader Juan Guaido and accredited diplomatic representatives of the European Union in Caracas
Két napja van elhagyni az országot. A diplomata a válság tárgyalásos megoldását sürgeti Fotó: Marco Bello Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemkívánatos személynek nyilvánította a Caracasban állomásozó német nagykövetet a venezuelai kormány. Nicolás Maduro elnök külügyminisztere két napot adott a diplomatának, hogy elhagyja a latin-amerikai országot, Jorge Arreaza Twitter-üzenetében közölte a kormány döntését. Mint írta, Daniel Martin Kriener többszörösen beavatkozott Venezuela belügyeibe, ezért távoznia kell.

– Venezuela elfogadhatatlannak tartja, hogy egy külföldi diplomata a területén olyan közszereplést vállaljon, ami közelebb áll egy olyan politikai vezetőhöz, aki a venezuelai ellenzék szélsőséges szárnya összeesküvő programjának híve – közölte a caracasi vezetés. A Focus Online hírportál információi szerint a diplomáciai fiaskó hátterében az áll, hogy a német diplomata a caracasi repülőtéren fogadta hétfőn az önmagát januárban Venezuela ideiglenes elnökévé kikiáltó Juan Guaidót.

A hírek szerint négy külföldi nagykövet volt jelen, többek között spanyol, francia, német, portugál, chilei és argentin diplomaták fogadták a venezuelai ellenzéki vezetőt. Az eseményen Daniel Martin Kriener a sajtónak is nyilatkozott. Újságírói kérdésre arról beszélt, hogy bízik, és támogatja a Maduro és Guaidó közötti krízis tárgyalásos úton történő megoldását.

Két napja van elhagyni az országot. A diplomata a válság tárgyalásos megoldását sürgeti
Fotó: Reuters

Az ellenzéki vezető hazatérésével a letartóztatását kockáztatta, mivel figyelmen kívül hagyta az ellene egy előzetes vizsgálat részeként elrendelt kiutazási tilalmat, és latin-amerikai körútra indult, hogy további támogatókat szerezzen magának a hivatalban lévő venezuelai elnökkel, Nicolás Maduróval szemben. A német külügyminisztérium megerősítette a nagykövet kiutasításáról szóló értesülést. – Jelenleg a további teendőkről egyeztetünk a helyszínen lévő partnereinkkel is – idézte az MTI a tárca közleményét, amely szerint Kriener tavaly óta töltötte be tisztségét a latin-amerikai országban.

A drasztikus lépés más európai országoknak szánt üzenetként is értelmezhető. Az elmúlt hetekben az Egyesült Királyság, Spanyolország, Franciaország, Németország, Svédország és Dánia is elismerte Guaidót Venezuela ideig­lenes elnökének.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.