DNS-mintát vesznek a migránsoktól

Donald Trump elnök migrációellenes politikájának sarokköve, hogy minél többeket hazaküldjön a származási országába az illegális migránsok mintegy 12 milliósra becsült táborából.

2019. 10. 03. 20:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Törvénytelen bevándorlók százezreit érintheti az amerikai bevándorlási minisztérium terve, amelynek értelmében DNS-mintát vesznek az őrizetben lévő illegális migránsoktól. Ezt összevetik majd a Szövetségi Nyomozóiroda, az FBI bűnügyi adatbázisával, hogy később megállapíthassák, ha bűncselekményt követtek el, és így könnyebben kitoloncolhatóak legyenek. Donald Trump elnök migrációellenes politikájának sarokköve, hogy minél többeket hazaküldjön a származási országába az illegális migránsok mintegy 12 milliósra becsült táborából. Jelenleg mintegy 40 ezer törvénytelen bevándorlót tartanak őrizetben. A nyáron a családos migránsok esetében kísérleti jelleggel már bevezették a mintavételt annak kiszűrésére, ha a gyermekek nem a szüleikkel keltek át az USA déli határán. Most egy munkacsoport dolgozik jelenleg azon, hogy a mintavételt mielőbb széles körben is bevezethessék.

Mint ugyanakkor Amerikában az megszokott, számos vitás kérdés – a Trump-kormány politikai kezdeményezései pedig különösen – jogi síkra terelődik, így várhatóan ezzel szemben is keresetet nyújtanak majd be. A kormányzati álláspont szerint már egy 2005-ös jogszabály lehetővé tenné a mintavételt, csak Barack Obama előző, demokrata párti kormánya mentesítette az illegális bevándorlókat a hatálya alól. Egy a törvénytelen bevándorlók személyiségi jogait is védő legfelső bírósági ítéletről pedig azt tartják, az amerikai-mexikói határtól számított százmérföldes (160 kilométeres) övezetben a szigorúbb politikát is lehetővé teszi a joggyakorlat. Médiaértesülések szerint a Trump-kormány jogászai lebeszélték ugyanakkor az elnököt arról, hogy bevezessen olyan migrációellenes lépéseket, mint hogy a határőrök lábon lőhessék az illegális határátlépőket, vagy hogy kígyókkal és alligátorokkal feltöltött vizesárkokkal riasszák el őket.

A szigorú bevándorlásellenes politika már eddig is a 2020-as elnökválasztási kampány kontextusában jelent meg. Most viszont Trumpnak különösen nagy szüksége van szavazóbázisa erősítésére, mert a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel való telefonbeszélgetésének kiszivárogtatása nyomán közjogi felelősségre vonási eljárás (impeachment) fenyegeti. Tegnap nyilvánosságra került felmérések szerint Trump támogatottsága – 49 százalékkal – az idei csúcspontjára szökött, miközben az amerikaiak körében egyre népszerűbb ugyan az impeachment, de így is csak 45 százalékuk támogatná. – Nagyon valószínűtlen, hogy Trumpot a szenátus kétharmados többséggel elítélje, az pedig bizonytalan, hogy Nancy Pelosi házelnök egyáltalán bejelenti-e az impeachment megindítását a képviselőházban. A Trump-párti körzetekben induló demokrata képviselők az újraválasztásukat kockáztatják, ha a nevüket adják ehhez – mondta lapunknak Minneapolisból Barry Casselman amerikai elemző, úgy vélve, a szigorú bevándorláspolitika megerősítheti az elnök bázisát. Friss felmérés szerint a republikánus hívek négyötöde kitart Trump mellett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.