Újabb ráadásnap jön Brüsszelben: ezúttal hajnalig tárgyaltak a vezetők

Közel hatvanórányi tárgyalás után hétfőn is folytatódik a rendkívüli uniós csúcstalálkozó Brüsszelben. Vasárnap este újra terítékre került a jogállamiság kérdése, de ahogy a csomag többi része terén, itt sem született igazi áttörés. Angela Merkel kancellár a német sajtó szerint Magyarország és Lengyelország pártjára állt az ügyben.

2020. 07. 20. 8:24
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak a hétfő reggeli órákban, rendkívül intenzív tárgyalásokat követően ért véget a brüsszeli EU-csúcs harmadik napja. A mintegy kétezermilliárd euró sorsáról szóló egyeztetés a huszonhét tagállam között hétfő délután is folytatódik – utoljára húsz évvel ezelőtt, a 2000-es nizzai találkozó alkalmával nyúlott ennyire hosszúra EU-s csúcsértekezlet. Az éjszakai tárgyalási fordulóról a Twitteren megannyi fotó kering: a lengyel Miniszterelnöki Hivatal fotóján a V4-ek épp Janez Janša szlovén, valamint Krišjānis Kariņš lett miniszterelnökkel egyeztetnek.

[embed]https://twitter.com/PremierRP/status/1284999501355397125[/embed]

 

Reggel a találkozó helyszínét elhagyó vezetők közül Mark Rutte holland miniszterelnök szólalt meg, akinek az elmondása szerint „némi előrelépés” már tapasztalható, de még így sincs közel a megállapodás.

A Magyar Nemzet is cikkezett róla, hogy a helyreállítási alap nagysága, a hitelek és segélyek aránya, a visszatérítések rendszere, illetve a kifizetések feltételekhez kötése terén sem találni a közös hangot. Diplomáciai források szerint a fukarként emlegetett, Hollandia vezette országcsoport (Ausztria, Dánia, Svédország, Hollandia) hétfő reggelre annyit kiharcolt, hogy újra, ezúttal 390 milliárd euróra csökkent a mentőalapon belüli, vissza nem térítendő támogatások összege – ez a német–francia, eredeti javaslatban még ötszázmilliárd euróra rúgott. Egyelőre nem tudni, hogy a kompromisszumért cserébe az északiak mely kérdésekben engedhetnek majd: annyi bizonyos, hogy a nekik járó költségvetési visszatérítésekkel kapcsolatosan is minél nagyobb szeletekre törekednek.

 

Kérdéses továbbá, hogy a kifizetésekhez csatolandó jogállamisági feltételeknek mi lesz a sorsuk, a vezetők a kérdést vasárnapi munkavacsorájukon tárgyalták, de ismét nem sikerült áttörést elérni.

Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben vasárnap azt mondta, hogy bár hazánk egyetért az unió pénzügyi érdekeinek megerősítésével, a jelenleg asztalon fekvő tervezet pongyola megfogalmazása a kommunista időket idézi. Beszélt arról is: Mark Rutte az, aki vehemensen támadja Magyarországot a jogállamiság címszó alatt, annak ellenére, hogy eddig egyáltalán nem született azt elítélő döntés.

Időközben a német Spiegel közölt hosszas cikket arról, hogy bizony Angela Merkelt és Emmanuel Macront is „felidegesítette” a holland makacsság: mint azt írják, a sokadik vörös vonal, a jogállamisági kritériumok meghatározásakor már a német–francia tengely is soknak tartotta a hágai kívánságokat.

A szintén német Bild egyenesen azt írja: a kancellár már szombat este Magyarország és Lengyelország pártjára állt a jogállamisági kérdésben, mert nem akarja, hogy az esetleges budapesti–varsói vétó veszélyeztesse a sokmilliárdos csomagot.

 

A brüsszeli sajtón az információ is végigfutott, hogy Macron a vasárnap este egy pontján az EU-ból már kilépett britek különutas hozzáállásának felvételével vádolta a takarékos négyeket. Giuseppe Conte olasz kormányfő pedig azt vágta Mark Rutte fejéhez: lehet, hogy pár hétig hős lesz majd otthon, de utána viselnie kell annak a felelősségét, hogy gátolta a megfelelő és hatékony európai választ.

A hétfői tárgyalási fordulók csak a délutáni órákban folytatódnak. Charles Michel, az ülést összehívó tanácsi elnök bízik a megállapodásban, vasárnap este érzelmes hangvételű beszéddel próbálta motiválni a huszonheteket. Szerinte a kérdés az, hogy a vírus okozta emberáldozatokra való tekintettel, képesek-e véghezvinni a lehetetlent, vagy Európa egy bizalmatlanságtól töredezett, gyenge képet mutat majd magáról.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.