A sztálini totalitárius rendszer módszereit idézik Ukrajnában

A Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselői elítélték a kárpátaljai magyarság megfélemlítését.

Forrás: MTI2020. 12. 02. 10:32
BRENZOVICS Lszl
Beregszsz, 2018. szeptember 8. Brenzovics Lszl, a Krptaljai Magyar Kulturlis Szvetsg (KMKSZ) elnke beszdet mond a nyugat-ukrajnai megye magyar oktatsi nyelv iskolinak kzponti tanvnyitjn Beregszszon 2018. szeptember 8-n. MTI Fot: Nemes Jnos Fotó: MTI/Nemes János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Kárpátalján polgárháborús helyzetet alakított ki az ukrán hatalom. Gyalázatosnak tartjuk és mélységesen elítéljük, hogy az ukrán hatóságok fegyveres erővel rárontottak a kárpátaljai magyar közösség vezetőire és szervezeteire” – jelentették ki a Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselői szerdai sajtóközleményükben.

Lapunk is megírta, hogy november 30-án az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) kommandósai rontottak rá a kárpátaljai magyar szervezetekre: a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Alapítvány, az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ Jótékonysági Alapítvány és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári székházára, illetve Brenzovics László, a KMKSZ elnöke ungvári lakására. A felfegyverzett belügyi tisztviselők érvényes házkutatási paranccsal rendelkeztek, amelyet Ukrajna egy távoli megyéjében, Zaporizzsjában állítottak ki november 23-án, és szeparatizmus vádja alapján végezték a fegyveres akciót.

A képviselők rámutattak: a hétfői durva események annak az elfogadhatatlan folyamatnak a részét jelentik, melynek során

az ukrán kormányzat már évek óta lábbal tiporja a nemzeti kisebbségi jogokat.

Felhívták a figyelmet, hogy a KMKSZ és a magyar kormány előzőleg már az oktatási törvénnyel és a nyelvtörvénnyel kapcsolatban is tiltakozott, és előre jelezték, hogy azok a jogsértések, melyeket a nemzeti kisebbségek különböző hatóságoktól elszenvednek, durva következményekkel járhatnak. A fegyveres lerohanás mindezen atrocitások folytatása – fejtették ki álláspontjukat.

A képviselők szerint a támadás politikai indíttatású,

célja a megfélemlítés és a nyomásgyakorlás volt.

„Az összehangolt, rajtaütésszerű akció a magyar kisebbség legitim szervezetei ellen a sztálini totalitárius rendszer módszereit idézi, ami megengedhetetlen egy jogállamban” – tették hozzá. „Az Európai Unió társult országában, mely számtalanszor hangoztatta az európai uniós és NATO-integrációs szándékát, elfogadhatatlan, hogy ilyen esetek megtörténjenek, ezért kezdeményezzük az Európai Parlamentben, hogy tűzzék a decemberi plenáris ülés napirendjére ennek a példátlan jogsértésnek az ügyét” – húzták alá közleményükben a képviselők.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.