Már több száz svéd fiatal csatlakozott az Iszlám Államhoz

Belgiumban a francia nyelvű lakosságon bukhat meg a nyájimmunitás; a galíciai elnök szerint a helyiek nyárra levehetik a maszkot. Korai lehet a maszkviselés eltörlése az USA-ban; az Iszlám Állam terrorszervezethez már háromszáz svédországi lakos csatlakozott 2014 óta.

Forrás: MEDIAWORKS2021. 05. 14. 12:07
null
Kabul, 2020. november 3. Golyó ütötte lyuk egy ablakon a Kabuli Egyetem egyik épületében 2020. november 3-án, miután elõzõ nap az intézménybe fegyveresek hatoltak be. Az órákon át tartó lövöldözés során legalább 35-en életüket vesztették, és mintegy ötvenen megsebesültek meg. A támadás elkövetõjeként az Iszlám Állam nevû dzsihadista terrorszervezet jelentkezett. MTI/EPA/Dzsavád Dzsalali Fotó: Dzsavád Dzsalali
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A franciákon bukhat meg a nyájimmunitás Belgiumban

Három belgiumi egyetem friss felmérése szerint a belgiumi vallonok, azaz a francia nyelvű lakosok több mint egyharmada még mindig elutasítja a koronavírus elleni oltás felvételét, míg az ország északi részén élő flamandoknál az oltásellenesség mindössze húsz százalék. A belga kormány augusztus végére szeretné elérni a hetvenszázalékos immunizációt, ami az ország teljes újranyitásának a feltétele.

A felmérésben azt is vizsgálták, hogy mely tényezők oldhatják fel a lakosságban az oltásokkal szembeni elutasítást. A megoldást a hiteles ajánlók jelentenék: orvosok véleménye, patikusok ajánlása és szakértők álláspontjai.

Forrás: RTL.be, COVID_VACCINATIE

Levehetik a maszkot nyáron a galíciaiak

Az északnyugat-spanyolországi régió vezetője, Alberto Nuñez Feijoó azt nyilatkozta, hogy ha a következő hat-nyolc hétben ugyanilyen ütemben javulnak a járványügyi adatok és mindenki felelősségteljesen betartja a szabályokat, akkor júliusban, legkésőbb augusztus elején „ismét láthatják egymás arcát a galíciaiak és az odaérkező turisták”.

Feijoó megjegyezte azonban azt is, hogy a lazító intézkedést zárt térben nem fogják bevezetni, csak a szabad levegőn. Ez azt jelenti, hogy a galíciai szupermarketekben, üzletekben, éttermek beltéri asztalainál továbbra is viselni kell majd a maszkot, ez az utcán azonban nem lesz kötelező.

Forrás: Elespanol, Tóth Brigitta

Az epidemiológusok szerint korai a maszkviselés eltörlése az USA-ban

Az amerikai Járványvédelmi és Járványmegelőzési Központ (CDC) csütörtökön jelentette be, hogy azok az amerikaiak, akik már megkapták az oltásuk mindkét adagját, levehetik a maszkot. A The New York Times felmérésében megkérdezett járványügyi szakemberek 88 százaléka azonban úgy gondolja, hogy továbbra is szükséges lenne a maszk viselése.

A The New York Times által megkérdezett járványügyi szakemberek azt tanácsolják, hogy maradjon hatályban az általános maszkviselési kötelezettség egészen addig, amíg a lakosság 80-90 százaléka meg nem kapja az oltását.

Forrás: NYTIMES, NYTIMES

Kétszer tépte szét a fia útlevelét, mégis csatlakozott a svéd férfi az Iszlám Államhoz

Az Iszlám Állam terrorszervezethez háromszáz svédországi lakos csatlakozott 2014 óta, közülük százötvenen visszatértek már az országba, körülbelül százan pedig elhunytak, a többi terrorista pedig Északkelet-Szíriában van fogságban. A hazatért százötven terroristának csak a töredékét állították bíróság elé és ítélték el Svédországban.

Megrázó esetek derültek ki olyan fiatalokról, akik korábban csatlakoztak a terrorszervezethez. A svéd köztévének egy édesanya mesélte el, hogy 23 éves fia Szíriába akart utazni, hogy belépjen a terrorszervezetbe. Az édesanya kétszer is megsemmisítette fia útlevelét, de harmadszorra már nem sikerült, a fia eltűnt. Egy héttel később kapott egy sms-t a fiától, amelyben bocsánatot kért szüleitől. Nem sokkal később a fiú életét vesztette. Az édesanya azóta sem tudja megmagyarázni, mi és ki vette rá a fiát arra, hogy a terrorszervezetnek adja az életét.

Források: SVT, HírTV, Bugnyár Zoltán

Kiemelt kép: Golyó ütötte lyuk egy ablakon a Kabuli Egyetem egyik épületében 2020. november 3-án, miután előző nap az intézménybe fegyveresek hatoltak be. Az órákon át tartó lövöldözés során legalább harmincöten életüket vesztették, és mintegy ötvenen sebesültek meg. A támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett. Fotó:MTI/EPA/Dzsavád Dzsalali

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.