Elhunyt az utolsó auschwitzi felszabadító

David Dusman a náci és a kommunista rendszerrel egyaránt megküzdött.

2021. 06. 07. 17:01
null
2015. május 8-án a berlini szovjet háborús emlékmûnél készített kép az akkor 92 éves David Dushman II. világháborús szovjet veteránról, Fotó: Markus Schreiber Forrás: MTI/AP/Markus Schreiber
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kilencvennyolc esztendős korában, vasárnap elhunyt David Dusman, az utolsó egykori katona, aki még részt vett az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításában. Az oroszországi zsidó származású férfit Münchenben érte a halál, ahol 1996 óta élt.

2015. május 8-án a berlini szovjet háborús emlékmûnél készített kép az akkor 92 éves David Dusman II. világháborús szovjet veteránról
Fotó: MTI/AP/Markus Schreiber

Tavaly januárban a Reuters hírügynökség még interjút is készített vele, amelyben felidézte, hogy 1945. január 27-én a szovjet Vörös Hadsereg T–34-es tankvezetőjeként hogyan tarolták le a tábort körülölelő kerítéseket, majd osztottak ételt a foglyoknak.

– Ott álltak rabruhában. Csak szemek, résnyire nyitott szemek. Szörnyű volt, nagyon szörnyű

– emlékezett vissza még 75 évvel később is jól láthatóan megindultan. – Odadobáltuk nekik az összes konzervünket, aztán máris indultunk fasisztákra vadászni – fogalmazott máskor a Süddeutsche Zeitungnak. Elmondása szerint akkor még nem is tudta, hogy mi zajlott a haláltáborban, csak évekkel később ismerte meg a náci bűntetteket.

David Dusman katonaként harcolt a kurszki és a sztálingrádi csatában is, ő maga is súlyosan megsebesült, az egyik tüdejét elvesztette. Ám ez sem akadályozta meg abban, hogy profi sportolóvá váljon, orvosi és sporttanulmányai után 1951-ben megnyerte a szovjet vívóbajnokságot. Ezután 1952-től 1988-ig a női vívócsapatot edzette. Ott volt az 1972-es müncheni olimpián is, ahol a Fekete Szeptember nevű palesztin szervezet tagjai az izraeli olimpiai válogatott több tagját ejtették túszul és ölték meg.

– Hallottuk a lövéseket és a helikopterek zúgását. Éppen az izraeli csapattal szemközt laktunk. Mi és az összes sportoló halálra rémültünk

– nyilatkozta a történtekről évekkel később.

A lengyelországi Gdańskból származó zsidó családot a hőstettek és sikerek ellenére sem kímélte a sztálinista rendszer. David Dusman orvos apja hosszas raboskodás után a gulágon halt meg, amit a férfi sosem feledett. Amikor tehette, 1990-ben előbb Ausztriába emigrált, majd néhány évvel később Németországba költözött. Münchenben a helyi zsidó közösség elismert tagja lett, 94 éves koráig szinte naponta bejárt a müncheni vívóklubba, ahol órákat tartott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.