Halálos áldozatokat is követelt a pusztító erdőtűz Cipruson

Négy ember vesztette életét a Ciprus déli részén tomboló erdőtűzben. Az áldozatok a tegnap óta keresett mezőgazdasági munkások lehettek. A tűz az országon végigsöprő hőhullám miatt keletkezhetett, noha a rendőrség már kihallgatott egy férfit az eset kapcsán. A tüzet az Európai Unió, Izrael és az Egyesült Királyság segítségével oltják a helyi hatóságok.

Magyar Nemzet
2021. 07. 04. 14:43
null
Tróodosz, 2021. július 4. Közeli falu lakosai nézik az erdõtüzet Limassol kikötõvárostól északkeletre, a Tróodosz-hegység déli oldalán 2021. július 3-án. A másfél napja pusztító tûzben négy külföldi mezõgazdasági munkás életét vesztette. A ciprusi kormány szerint ez az ország történetének legsúlyosabb tûzvésze. MTI/AP/Petrosz Karadzsiász Fotó: Petrosz Karadzsiász
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy ember vesztette életét vasárnap a két napja tomboló erdőtűzben Cipruson. Az áldozatok azok az egyiptomi származású mezőgazdasági munkások lehettek, akiket tegnap óta kerestek a hatóságok, miután autójukat elpusztították a lángok. – Igazságügyi szakértők mennek a helyszínre azonosítani a holttesteket – mondta újságíróknak Nikosz Núrisz belügyminiszter. – Minden jel azt támasztja alá, hogy ez az a négy eltűnt személy, akiket tegnap óta keresünk – folytatta.

Közeli falu lakosai nézik az erdőtüzet Limassol kikötővárostól északkeletre, a Tróodosz-hegység déli oldalán július 3-án.
MTI/AP/Petrosz Karadzsiász

Az erdőtüzek szombat napközben kezdődtek, miután több mint egyhetes hőséghullám söpört végig a dél-európai országon, 40 Celsius-fokos forróságot eredményezve. Az erős szél miatt a tűz az ország déli részén található Limassol és Lárnaka városok körzetében terjed, így legalább tíz települést kellett kiüríteni egy 50 négyzetkilométeres területen. „Ez tragédia!” – írta Twitter-fiókján Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnök. – 1974 óta ez országunk legnagyobb tűzesete. Élet, vagyon, föld és erdő semmisült meg, a kormány azonnali segítséget fog adni az áldozatoknak és családjuknak. Senkit sem hagyunk magára! – zárta bejegyzését az elnök.

„Forgószélként haladt át, mindent elpusztított” – nyilatkozta Vasszosz Vasziliu, a tűz által sújtott Arakapas közösség vezetője. A tűzoltók folyamatosan azon küzdenek, hogy a tűz ne terjedjen át a hegyen és ne tarolja le az erdőt és a környező településeket.

Ciprus az Európai Unió és Izrael segítségét kérte a tűz megfékezésében. Görögország és Izrael már elküldte tűzoltó repülőgépét a mediterrán országba, míg Olaszország segítsége úton van, amelyeket Nikosz Anasztasziadisz hálával fogadott. A tűz megfékezésére Észak-Ciprus elnöke, Ersin Tatar is felajánlotta a segítségét, amelyet ugyan értékelt Anasztasziadisz, de mégsem adott rá egyértelmű választ.

„Az összehangolt válaszreakció úton van” – mondta Janez Lenarčič, az Európai Bizottság válságkezelési biztosa, aki maga is úton van Ciprusra. A bizottság közleményében tudatta, hogy a Kopernikusz műholdat hadrendbe fogták a lángok nyomon követéséhez és a károk felmérésére, valamint a Reuters hírügynökség beszámolója szerint számos helikopter és repülőgép a szigeten állomásozó brit csapatok segítségével már küzd a lángok megfékezéséért. „Ez a legsúlyosabb erdőtűz Ciprus történetében” – mondta Haralambosz Alexandru, az illetékes erdészeti hivatal igazgatója. A rendőrség közleménye szerint egy 67 éves férfit már kihallgattak a Limassolban keletkezett tűz kapcsán, de több információt erről nem hoztak nyilvánosságra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.