Diákvezér győzött a chilei elnökválasztás második fordulójában

A 35 éves, baloldali koalíciót vezető Gabriel Boric kapta a voksok több mint 55 százalékát.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 12. 20. 10:02
null
Santiago de Chile, 2021. december 20. Gabriel Boric baloldali elnökjelölt beszél támogatóihoz Santiagóban 2021. december 19-én, miután gyõzött a chilei elnökválasztás második fordulójában. A 35 éves volt diákvezér José Antonio Kast jobboldali politikussal versenyzett a szavazatokért. MTI/EPA/EFE/Elvis González Fotó: Elvis González
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A chilei baloldali Gabriel Boric nyerte meg az ország elnökválasztásának második fordulóját vasárnap. A főváros, Santiago de Chile belvárosában a támogatók ujjongtak, ölelkeztek és Boric képét viselő zászlókat lobogtattak, amelyeken az állt: „Megcsináltuk!” A szavazatok több mint 99 százalékát már összesítették, és a 35 éves Boric, aki egy széles baloldali koalíciót vezet, a voksok 55,86 százalékát szerezte meg. Jobboldali riválisa, José Antonio Kast 44,14 százalékot kapott, és rögtön elismerte vereségét. A Twitter közösségi oldalon azt írta: gratulált vetélytársának a nagyszerű sikerhez.

Mától ő Chile megválasztott elnöke, és megérdemli minden tiszteletünket és konstruktív együttműködésünket

– fogalmazott.

A győztes politikus a márciusban leköszönő Sebastián Pinera jobbközép elnökkel folytatott telefonbeszélgetés során azt mondta: „Én minden chilei elnöke leszek”. Ez volt az elmúlt évtizedek legmegosztóbb választása az országban, a két jelölt merőben eltérő jövőképet vetített a szavazók elé. Az 55 éves Kast a törvényt, a rendet középpontba állító kampányt folytatott, és védelmébe vette Augusto Pinochet egykori diktátort. Gyakran Jair Bolsonaro brazil elnökhöz hasonlították. Mindkét jelölt kívül állt azon a centrista politikai sodorvonalon, amely a Pinochet katonai diktatúráját követő 1990-es demokráciához való visszatérés óta uralta Chilét. Mindketten mérsékelték álláspontjukat az elmúlt hetekben, hogy megnyerjék a centrista szavazókat. Miguel Ángel López, a Chilei Egyetem professzora szerint Boricra bonyolult időszak vár, és tárgyalnia kell az ellenzékkel a megosztott kongresszus miatt, amelyben egyik oldalnak sincs többsége.

Most egy tartalmas beszédet kell mondania, amelyben megpróbál véget vetni a bizonytalanságnak. Sok múlik majd ezen, valamint a kinevezésein és a döntésein. A nemzetközi befektetők nagyon fognak figyelni erre

– emelte ki.

Támogatói szerint Boric felül fogja vizsgálni az ország gazdasági modelljét, amely még Pinochet idejéből származik. A modellnek tulajdonítják a gazdasági növekedés ösztönzését, de támadják, hogy éles szakadékot teremtett a gazdagok és a szegények között. Boric, aki 2011-ben egy jobb és megfizethetőbb oktatást követelő diáktüntetés élén vált ismertté, szombaton nyílt levélben azt írta, hogy meg fogja valósítani azokat a változtatásokat, amelyeket a chileiek a 2019-es társadalmi felkelések során el akartak érni. A hónapokig tartó, időnként erőszakba torkolló demonstrációk elindították a több évtizedes chilei alkotmány átdolgozásának hivatalos folyamatát, amelyről jövőre népszavazáson döntenek.

Borítókép: Gabriel Boric baloldali elnökjelölt beszél támogatóihoz Santiagóban 2021. december 19-én, miután győzött a chilei elnökválasztás második fordulójában (Fotó: MTI/EPA/EFE/Elvis González)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.