A Greenpeace éléről a német kormányba

Amerikai klímalobbista kap fontos szerepet a német kormány tagjaként. A Greenpeace egykori vezetőjét, Jennifer Morgant kérte fel Annalena Baerbock a klímavédelemért felelős államtitkárának. A Zöldek pártjához tartozó külügyminiszter döntésével meglepte a német közvéleményt, hiszen Morgan személyében először jut amerikai lobbista fontos kormányzati szerephez Németországban. A közismerten radikális környezetvédő nem támogatja a gáz- és atomenergiát, ami az energiaválságban lévő Németországban tovább korbácsolhatja a kedélyeket.

Magyar Nemzet
2022. 02. 10. 19:46
Jennifer Morgan to become special envoy for climate action
09 February 2022, Berlin: Jennifer Morgan (l), executive director of Greenpeace International, and Foreign Minister Annalena Baerbock (Greens), pictured during a press conference. Morgan is to become the German government's special representative for climate protection, as Foreign Minister Baerbock (Greens) announced in Berlin on Wednesday. Previously, the cabinet had passed a resolution to that effect. She is to work as special representative for international climate policy and designated state secretary in the Foreign Office from March 1, Baerbock said. Photo: John Macdougall/AFP POOL/dpa (Photo by JOHN MACDOUGALL / AFP POOL / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: Europress/AFP/JOHN MACDOUGALL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

NÉMETORSZÁG

A bejelentés szerint Jennifer Morgan először miniszteri megbízottként kezdi meg munkáját, mivel még nincs német állampolgársága. Kérvényét már benyújtotta, és amint elbírálják, államtitkárrá nevezhetik ki. Feladatai között szerepel majd a német álláspont előkészítése és a német küldöttség vezetése a nemzetközi klímapolitikában.

Az ellenzékben lévő Kereszténydemokrata Unió (CDU) és bajor testvérpártja (CSU) aggasztónak nevezte, hogy nemzetközi lobbisták bármely területen vezető szerephez juthatnak a német kormányban. Az uniópártok frakcióvezetője szerint a prominens lobbista gyors honosítása jó példa a zöld kettős mércére. Thorsten Frei ezzel bizonyára arra célzott, hogy a Zöldek nem olyan régen maguk is kifogásolták a lobbisták egyre nagyobb térnyerését a német parlamentben és a kormányban zajló döntéshozatali folyamatokban. 

A német törvényhozás irányelve szerint egyértelműbbé és átláthatóbbá kell tenni a lobbitevékenység és az állami döntéshozatal kapcsolatát, a Transparency International korrupcióellenes szervezet azonban érdekes módon problémamentesnek látja az amerikai környezetvédő kormányzati szerepvállalását.

A Zöldek és a lobbisták kapcsolata nem új keletű a német politikában. Korábban az ökopárt több politikusa lett később nagy német cégek képviselője, a legemlékezetesebb talán a Zöldek korábbi pártelnökének, Joschka Fischernek az esete, aki politikai karrierje után a BMW-ben vállalt szerepet, amit akkor azzal a kritikával illettek a német lapok, hogy egy hangos környezetvédőből egy megvásárolt lobbista lett. Arra azonban első alkalommal kerül sor, hogy egy lobbista vállal kormányzati szerepet a Zöldek oldalán. Morgan kinevezése nem csak az ellenzék körében válthat ki ellenszenvet. 

Baerbock döntése minden bizonnyal párttársát, Robert Habecket is meglepte, aki a Gazdasági és Klímavédelmi Minisztérium vezetőjeként eddig ellátta a klímavédelmi feladatokat.

Mivel a nemzetközi klímapolitika a külügyminisztérium portfóliójában kapott helyet, így a klímavédelmi források elosztásáról is Baerbock és Morgan fog dönteni, amely Habeck feladatait nyilvánvalóan kiüresítheti.

Mi lesz Robert Habeck (jobbra) munkája? Fotó: Jens Schlüter

Az új miniszteri megbízott hivatalos álláspontja az Oroszországból közvetlenül Németországba gázt szállító, még mindig hatósági engedélyre váró Északi Áramlat 2 gázvezeték ügyében egyelőre nem ismert, 

azonban beszédes lehet, hogy múlt héten még a Greenpeace vezetőjeként bírálta az Európai Unió döntését, amely szerint a gáz- és atomenergiát a zöldkategóriába sorolta. 

A német kormánypártok alapvetően támogatják az Északi Áramlat 2 üzembe helyezését, azonban a zöldpolitikusok, köztük Baerbock ellenzője az orosz gáznak. Nem lehet nyugodt tehát Olaf Scholz kancellár sem, hiszen amennyiben a külügyminisztérium továbbra is hátráltatja a gázvezeték engedélyezését, úgy az orosz gáz hiányában a rezsiárak tovább emelkedhetnek, és az egyre népszerűtlenebbnek számító kancellár (lásd keretes írásunkat) tovább veszíthet támogatottságából.

Az ellentét a kancellária és a külügyminisztérium között tehát tovább mélyül, Németországnak már nemcsak egységes külpolitikája, de egységes klímapolitikája sincs. Emellett kérdés, hogy Morgan államtitkári kinevezésével mekkora befolyásra tesz szert a nemzetközi klímalobbi központjának számító Greenpeace, illetve általuk az Északi Áramlat 2 gázvezetéket hevesen ellenző Egyesült Államok az Európai Unió vezető hatalmának számító Németország energiapolitikájában.

Zuhanó népszerűség A német kormánypártok és az őket vezető Olaf Scholz kancellár további népszerűségvesztését mérte az INSA német közvélemény-kutató cég. A kormány megalakulásától még száz nap sem telt el, az úgynevezett jelzőlámpa-koalíció támogatottsága azonban már most kilenc százalékot esett, támogatóik száma ugyanis 58 százalékról 49 százalékra csökkent az elmúlt két hónapban. A megkérdezettek 71 százaléka vezetési hiányosságokat lát a adminisztrációban, és több mint kétharmaduk nem tartja megfelelőnek az energiapolitikájukat. Nemcsak a kormányzat, hanem Olaf Scholz kancellár támogatottsága is csökkenő tendenciát mutat. Míg megválasztásakor a lakosság 36 százaléka volt elégedett vele, a friss mérések szerint ez a szám már csak 32 százalék. A kancellár munkájával elégedetlenek száma pedig 22 százalékról több mint a duplájára, 46 százalékra emelkedett év eleje óta. További érdekesség, hogy amennyiben most lennének a parlamenti választások, úgy a Kereszténydemokrata Párt (CDU) öt százalékkal több szavazatot kapna, mint a kormányon lévő szociáldemokraták (SPD). (MN)

Borítókép: Jennifer Morgan (b), a Greenpeace ügyvezető igazgatója és Annalena Baerbock német külügyminiszter (Fotó: JOHN MACDOUGALL / AFP POOL / )

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.