A holland menekültközpontokban a szemét közt játszanak a gyerekek

A holland gyermekjogi ombudsman szerint elfogadhatatlan körülmények között élnek a kiskorúak.

MTI
2022. 04. 15. 13:20
null
NETHERLANDS-AFGHANISTAN-REFUGEES-EVACUATION Fotó: VINCENT JANNINK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hollandia legnagyobb befogadólétesítményében, a gronenigeni tartományban található Ter Apel-i menekültközpontban elfogadhatatlan körülmények között élnek a gyerekek – írta pénteken a DutchNews hírportál Margrite Kalverboer holland gyermekjogi ombudsman nyilatkozatára hivatkozva. A gyermekjogi biztos az NRC Handelsblad napilapnak adott interjút, amelyben közölte: a menekültközpontban azzal szembesült, hogy az ott tartózkodó gyerekeket mentálisan elhanyagolják, ami további traumákhoz vezethet, és súlyosbítja helyzetüket. Kalverboer elmondta, hogy különösen aggódik a táborban élő mintegy 113, kísérő nélküli kiskorú miatt, 

akik nem részesülnek oktatásban, gyakran nincs mit tenniük.

A Dutchnews azt írta, múlt héten Koen Schuilingen, Groningen tartomány polgármestere hasonló következtetésre jutott, miután a menekülttáborban járt.

A gyerekek a szemét között játszanak, fesztiválokon kulturáltabb higiéniai körülmények vannak

– nyilatkozta. A Ter Apel-i központba érkező menekülteknek legfeljebb hat napot kellene ott tölteniük, amíg kérelmüket regisztrálják, de ez hetekig, hónapokig is eltarthat, mivel más menekültközpontokban kevés a férőhely.

Az NlTimes hírportál pénteken arról írt, hogy korábbi és jelenlegi alkalmazottjai szerint a holland bevándorlási hivatal (IND) „elvesztette minden emberségérzetét, és kizárólag a túl szigorú és irreális politikai szabályokra összpontosít a tartózkodási engedélyekről szóló döntések meghozatalakor”. – A tartózkodási engedélyekről szóló határozatoknál kevés lehetőségük van eltérni a szabályoktól, még akkor is, ha egyértelmű a kérelmezők szorongatott helyzete – számoltak be az alkalmazottak a Pointer holland magazinnak, amelynek anyagából az NlTimes idézett.

Barbara Wegeling bevándorlási jogi szakértő szerint az IND abból indul ki, hogy nem hisz a menedékkérőknek, és lehetetlen követelményeket támaszt a tartózkodási engedély megszerzéséhez. 

Wegeling több jogi szakértővel együtt összegyűjtötte olyan migránsok beszámolóit, akik évek óta bizonytalanságban élnek, és arra várnak, hogy az IND döntsön sorsukról. A Hallatlan igazságtalanság az idegenrendészetben című gyűjteményben olyan beszámolók is szerepelnek, amelyek szerint szülőket és gyerekeket évekig elválasztanak egymástól a bevándorlási hatóságok, továbbá vannak, akiket betegség vagy valós veszély ellenére visszaküldenek származási országukba.

Jan Willem Schaper, az IND jogi ügyekért felelős igazgatója elismerte, hogy a hivatal kapacitáshiánnyal küzd, és a szervezeti kultúra a bevándorlási politika végrehajtása során néha szem elől téveszti az emberi dimenziót. Elmondása szerint az IND olyan intézkedéseket kíván a jövőben bevezetni, amelyekkel megelőzhetők lesznek a visszaélések.

 

Borítókép: Afgán bevándorlók érkeznek Hollandiába. (Fotó: VINCENT JANNINK)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.