Dübörög a genderőrület: semleges nemű megszólításra kötelezték a német állami vasúttársaságot

A bíróság kimondta, hogy a német állami vasúttársaság diszkriminálja a nem bináris embereket, mivel a jegyvásárlás során eddig csak férfi és női megszólítást lehetett kiválasztani. A társaság hat hónapot kapott arra, hogy orvosolja a problémát – írja a V4NA Hírügynökség.

Forrás: V4NA Hírügynökség2022. 04. 22. 17:23
null
München, 2021. augusztus 11. Utasok várakoznak szerelvényre a müncheni vasúti fõpályaudvaron 2021. augusztus 11-én. A Deutsche Bahn vasúttársaság mozdonyvezetõinek szakszervezete (GDL) a teherszállításban augusztus 10-én 19 órakor, a személyszállításban augusztus 11-én hajnali két órakor kezdett 48 órás sztrájkot. A GDL 3,2 százalékos béremelést és a koronavírus-járvány megpróbáltatásai miatt 600 eurós prémiumot követel, a bérmegállapodást pedig 28 hónapra kötné meg. MTI/EPA/Lukas Barth Fotó: Lukas Barth
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy nem bináris állampolgár beperelte a német állami vasutat, a Deutsche Bahnt (DB), mert az online jegyvásárlás során kötelezően meg kellett adnia, hogy férfi vagy nő. A biológiailag nőnek született ügyfél – akinek a születési anyakönyvi kivonatában a nemre vonatkozó bejegyzésben az áll, hogy „nincs meghatározva” – felháborodott azon, hogy nincs semleges nemű lehetőség, amelyet megjelölhetne.

A bíróságon ezért kártérítést követelt a DB-től. Az ügy egészen a frankfurti bíróságig ment, ahol elmarasztalták a vasúti társaságot, amely az ítélet szerint diszkriminálta a nem bináris ügyfelet.

A V4NA Hírügynökség szerint bíróság kimondta, hogy a vállalat nem követelheti meg a magukat nem férfiként vagy nőként, illetve nem csak férfiként vagy nőként azonosító személyektől, hogy válasszanak a két klasszikus nemi kategória között. A társaság hat hónapot kapott arra, hogy orvosolja a problémát, amelyre két megoldás létezik: vagy bevezet egy harmadik, semleges nemű megszólítást, vagy egyszerűen csak a kereszt- és vezetékneveket tüntetik fel a jegyeken és bérleteken.

A sértett nem bináris felperes ügyvédje – aki a queer emberek jogaira szakosodott – azt mondta a Hessenschau német lapnak, hogy

remélem, hogy ez az eljárási forma odavezet, hogy három-négy-öt év múlva már nem csak férfi és nő lesz. Ez biztosítja, hogy a nem bináris, transznemű és interszexuális emberek a társadalomban normális esetként váljanak láthatóvá.

A frankfurti tartományi bíróság már korábban is elmarasztalta a DB-t, amikor arra kötelezte, hogy a járataikon tartózkodjon a férfi és női megszólításoktól, vagy használjon semleges köszöntést, mint például azt, hogy „Jó napot!”. 

A DB megerősítette a sajtónak, hogy a vállalat „széles körű sokszínűségi megközelítést” követ, a semleges nemű megszólítási formára való áttérés azonban nagyon drága és időigényes lenne – tette hozzá a V4NA Hírügynökség.

Nem minden német vállalat ellenkezik, amikor az újfajta genderőrület megtámadja. A Lufthansa tavaly jelentette be, hogy a személyzete áttér a nemi szempontból semleges kifejezésekre. A változás a Lufthansa-csoport által üzemeltetett összes légitársaságra vonatkozik, beleértve az Austrian Airlinest, a Swisst és az Eurowingst is.

A sokszínűség nemcsak egy üres frázis, hanem valóság a Lufthansa számára. Mostantól kezdve ezt a hozzáállást a nyelvünkben is ki akarjuk fejezni

mondta Anja Stenger, a vállalat szóvivője.

Nem a Lufthansa az első olyan légitársaság, amely elhagyja a férfi és női megszólításokat. Korábban az Air Canada, sőt a Japan Airlines is bevezette a járatain a nemileg semleges megszólítást – írja a V4NA Hírügynökség.

Németországban különösen nagy vita alakult ki a közvéleményben a gendersemleges megszólítások miatt. A német nyelvben ugyanis sok szó a férfi és a női nemtől függ.

Az „Arzt” például a férfi orvos, az „Ärztin” pedig a női orvos, de hasonlóan a „Redakteur” a férfi szerkesztő és a „Redakteurin” a női szerkesztő. Ezeket a problémákat nem lenne könnyű feloldani, és a gendersemleges nyelvezetet ellenzők szerint a német nyelv teljes átváltoztatására lenne szükség, amit nem tartanak elfogadhatónak.

A gendersemlegesség már a szülői nevelésben is megjelent világszerte. 

A V4NA korábbi cikkében írt a Toronto Star írásáról, amelyben egy olyan családot szólaltattak meg, akik nem árulják el senkinek gyermekük, Storm Stocker-Witterick nemét. Az apuka a hírportálnak azt nyilatkozta, hogy úgy gondolja, hogy „ha tényleg meg akarsz ismerni valakit, akkor ne kérdezd meg, hogy mi van a lába között”. 

A cikk szerint a gendersemleges gyermeknevelést a lehető legkorábban el kell kezdeni, akár már óvodáskorban is úgy, hogy olyan játékokat adnak a gyermekeknek, amelyek nincsenek nemhez kötve.

Borítókép: Utasok várakoznak szerelvényre a müncheni vasúti főpályaudvaron 2021. augusztus 11-én (Fotó: MTI/EPA/Lukas Barth)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.