Háború Ukrajnában: ma éjjel történt

Zelenszkij: Ukrajnának havonta hétmilliárd dollárra van szüksége, hogy ellensúlyozza a háború okozta gazdasági veszteségeket · Zelenszkij ismét nehézfegyvereket kért a Nyugattól · Oroszország csaknem húszezer tonna búzát adományozott Kubának.

Forrás: MTI2022. 04. 22. 6:23
null
Berezivka, 2022. április 21. Ukrán katonák Uragan típusú rakétákat szednek össze az orosz támadások után Berezivkában 2022. április 21-én. MTI/AP/Efrem Lukackij Fotó: Efrem Lukackij
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zelenszkij: Ukrajnának havonta hétmilliárd dollárra van szüksége, hogy ellensúlyozza a háború okozta gazdasági veszteségeket

Az ukrán elnök kijelentette, hogy a nemzetközi közösségnek haladéktalanul ki kell zárnia Oroszországot a nemzetközi pénzügyi intézményekből, és sürgette az államokat, hogy szakítsák meg diplomáciai kapcsolataikat Moszkvával.Beszélt arról is, hogy a fekete-tengeri kikötők blokádjával Oroszország elzárta az ukrán export útját, ami veszélyt jelent az élelmezés biztonságára.

David Malpass, a Világbank elnöke nagyjából hatvanmilliárd dollárra becsülte az orosz hadművelet következtében az ukrán infrastruktúrában és épületekben eddig keletkezett fizikai károkat. Mint mondta, ez nem tartalmazza a háború gazdasági költségeit. 

Természetesen a háború tovább zajlik, a költségek pedig egyre magasabbak– hangsúlyozta Malpass.Ugyanakkor a kijevi vezetés szerint a február 24-én kezdődött háborúban Ukrajna infrastruktúrájának mintegy harminc százaléka szenvedett különböző fokú károkat, amelyek összege már mintegy ötszázmilliárd dollárt tesz ki.

Zelenszkij ismét nehézfegyvereket kért a Nyugattól

A lisszaboni törvényhozás képviselőihez szólva az ukrán államfő ismételten törvénytelen cselekmények elkövetésével vádolta az orosz csapatokat egyebek között az ostromlott déli Mariupol városában. Konkrét bizonyítékot mindazonáltal nem nyújtott állításainak alátámasztására.
Zelenszkij felkérte a lisszaboni vezetést, hogy támogassa az orosz olajra vonatkozó globális embargót.A műholdfelvételek kiértékelésével foglalkozó Maxar Technologies amerikai cég egy mariupoli tömegsír jelentős kibővítéséről számolt be. A vállalat a márciusban és április közepén készült felvételek összehasonlítása alapján azt állítja, hogy a temetkezési helyszínt a múlt héten kiszélesítették, s már több mint kétszáz új sírt foglal magában. A tömegsír egy meglévő temető határában található Manhus településen, húsz kilométerre nyugatra Mariupoltól.
Denisz Maljuszka ukrán igazságügyi miniszter csütörtökön a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva közölte, hogy Kijev egy nemzetközi jogászcsapat közreműködésével olyan mechanizmuson dolgozik, amely lehetővé tenné, hogy Ukrajnát Oroszország külföldön befagyasztott pénzeszközeiből kárpótolják az orosz támadás következtében előállt veszteségeiért.
Az Európai Unió egy nemzetközi újjáépítési alap létrehozásán fáradozik, miközben egyes uniós politikusok a nyugati szankciók következtében zárolt orosz pénzek, a többi között az orosz központi bank háromszázmilliárd dolláros tartalékainak a felhasználását sürgetik erre a célra.
Kitűztük a legfontosabb célunkat, a központi bank és az Oroszországi Föderáció Jóléti Alapjának a pénzét– hangoztatta Maljuszka.Ezek egy helyen vannak, egy tulajdonosuk van, és ez a tulajdonos kétségtelenül bűncselekményeket követ el– mondta az ukrán igazságügy-miniszter az orosz államra utalva, és hozzátette, hogy a tulajdonosnak „sok pénze van”.
Elemzők szerint összesen mintegy ötszázmilliárd dollár befagyasztott orosz állami vagyonról van szó.
Tudjuk, hol keressük mondta Maljuszka. Közölte, hogy a pénz nagy része az Egyesült Államokban van, a többi Nagy-Britanniában és különböző uniós országokban.
Maljuszka szerint Ukrajna azt javasolja, hogy a vezető nyugati hatalmak írjanak alá a kárpótlási mechanizmus összehangolásáról szóló megállapodást.
Nagy a politikai érdeklődés eziránt. Minden nyugati ország érti, hogy rendkívül furcsán veszi ki magát, hogy adófizetői pénzéből segíti Ukrajnát, annak ellenére, hogy nála van az Oroszországi Föderáció pénze– vélekedett az ukrán tárcavezető, aki szerint az orosz állami források célbavétele még nem jelenti azt, hogy lemondanának az orosz oligarchák és Vlagyimir Putyin orosz elnök környezetéhez tartozó emberek lefoglalt vagyonának megcsapolásáról.
Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes csütörtökön újabb fogolycseréről számolt be. Ma 19 embert hoztunk haza, tíz katonát és kilenc civilt– ismertette mikroblogján. Azt nem közölte, hogy hány orosz foglyot adtak át a kiszabadított ukránokért cserébe.
A litván vezetés hatvan nappal, június 29-ig meghosszabbította az ukrajnai orosz háború nyomán elrendelt rendkívüli állapotot.A rendkívüli jogrend keretében a balti állam hatóságai megállíthatják és átkutathatják a határtérségben közlekedő járműveket. Mindemellett megerősítették a stratégiai fontosságú infrastruktúra védelmét, és felfüggesztették az orosz, illetve fehérorosz rádió- és televíziós műsorok sugárzását.
Arvydas Anusauskas litván védelmi miniszter a BNS helyi hírügynökségnek nyilatkozva közölte, hogy a balti állam tábori tarackokat küldött katonai segély gyanánt Ukrajnába.Felidézte, hogy a kijevi vezetés korábban Stinger típusú légvédelmi rakétákat, páncéltörő és légvédelmi eszközöket, lőszereket, gránátokat, gépkarabélyokat és pisztolyokat kapott Litvániától.

Oroszország csaknem húszezer tonna búzát adományozott Kubának

A diplomata szerint Moszkva már tavaly megállapodott a gabonaszállítmányról, de a teherhajót egy hónapig feltartóztatták a karib-tengeri sziget előtt a nyugati szankciók miatt. Mint mondta, a bankszektort is érintő büntetőintézkedések bonyolították a szállítmányozó kifizetését is, egy ideig lehetetlenné téve a hajónak, hogy kirakodjon.
A történtek világosan mutatják, hogy az egyoldalú, Oroszország ellen elrendelt kényszerintézkedések, mint amilyeneket egyébként Kubával szemben is alkalmaznak, az átlagpolgárok életét keserítik meg mondta Guszkov újságíróknak nyilatkozva.
Hírügynökségek felidézték, hogy a kenyér Kubában államilag támogatott alapvető élelmiszernek számít, s a jelentős búzaadomány Havanna és Moszkva további közeledését jelzi.
Kuba április 7-én Kína, Észak-Korea, Irán, Szíria és Vietnam oldalán az ENSZ-közgyűlésben nem szavazta meg, hogy Oroszország tagságát felfüggesszék a világszervezet Emberi Jogi Tanácsában az Ukrajnában elkövetett jogsértések miatt.Havanna és Moszkva Fidel Castro egykori kubai vezető 1959-es hatalomra kerülése óta szoros katonai és gazdasági kapcsolatokat ápolt, amelyek azonban az utóbbi évtizedekben némileg meggyengültek. Ugyanakkor Oroszország – napokkal Ukrajna elleni háborújának február 24-i kezdete előtt – hozzájárult a kubai államadósság kifizetésének elhalasztásához egészen 2027-ig. A két ország egyben megállapodott a szállítmányozási, energetikai, ipari és banki együttműködés elmélyítésében.
A 11 millió lakosú Kuba még a hidegháború idejéből származó amerikai szankciók hatálya alatt áll, és komoly gazdasági válsággal és áruhiánnyal küszködik, amelyet tovább súlyosbítanak az ukrajnai háború nyomán szárnyaló gabona- és olajárak.Az ukrajnai háború komoly fennakadásokat okozott a gabonatermelésben és -exportban. Oroszország és Ukrajna ugyanis jelentős gabonatermelő, együttesen a globális export harmadát adja.
Tarasz Viszockij ukrán mezőgazdasági miniszterhelyettes csütörtökön arról számolt be, hogy Ukrajnában a tervezett 12-13 millió hektár negyedét, valamivel több mint hárommillió hektár termőföldet tudtak bevetni.Ugyanakkor hozzátette, hogy minisztériuma az utóbbi tíz napban 75 százalékra emelte az idén bevethető mezőgazdasági földek arányát.

Borítókép: Ukrán katonák Uragan típusú rakétákat szednek össze az orosz támadások után (Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.