Az Egyesült Államok enyhít a Kuba elleni szankciókon

A kubai külügyminisztérium a döntést a helyes irányba tett, de korlátozott előrelépésnek nevezte.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 05. 17. 11:42
CASTRO, Raúl; OBAMA, Barack
Havanna, 2016. március 21. Raúl Castro kubai elnök (b) és Barack Obama amerikai elnök a havannai Forradalmi Palotában tartott fogadási ünnepségen 2016. március 21-én. Obama elõzõ nap érkezett háromnapos látogatásra Kubába. Nyolcvannyolc év után Obama az elsõ amerikai elnök, aki látogatást tesz a karibi szigetországban. (MTI/EPA/Michael Reynolds) Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma bejelentette hétfőn, hogy enyhít több, Kubával szembeni szankción, a döntés célja, hogy megkönnyítse a családegyesítéseket. A Ned Price amerikai külügyi szóvivő jegyezte közlemény szerint a Biden-kormány ismét életbe lépteti a 2007-ben megalkotott Kubai Családegyesítési (CFRP) programot, valamint felgyorsítja a vízumkérelmek feldolgozását, lehetővé téve ezzel, hogy több kubai költözhessen az Egyesült Államokban élő családtagjaihoz. Emellett feloldják az Egyesült Államokból Kubába indított pénzátutalások felső korlátját is, és könnyebb hozzáférést biztosítanak a kubai magánszektornak az amerikai internetes kereskedelemhez.

A kubai külügyminisztérium a döntést a helyes irányba tett, de korlátozott előrelépésnek nevezte, hozzátéve, hogy az intézkedés nem vet véget a Donald Trump előző amerikai elnök által életbe léptetett büntetőintézkedések okozta „gazdasági ostromnak”. Trump lényegében teljesen visszavonta az elődje, Barack Obama idején hozott reformintézkedéseket, amelyek történelmi távlatú enyhüléshez vezettek a karibi szigetországgal.

Áprilisban Washington és Havanna – négy év óta először – közvetlen tárgyalásokba kezdett a bevándorlásról. Korábban a kubai külügy bírálta Washingtont, amiért szerinte nem tartja magát ahhoz a kétoldalú egyezményhez, amely évente 20 ezer kubainak adna vízumot az Egyesült Államokba.

Borítókép: Raúl Castro akkori kubai elnök és Barack Obama akkori amerikai elnök a havannai Forradalmi Palotában tartott fogadási ünnepségen 2016. március 21-én. (Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.