Lapozó: Ukrajna követeli az orosz nagykövetségek utcáinak névváltoztatását

Egyre több a fallal elkerített lakóövezet a franciaországi nagyvárosokban · Belgium egy népszerű ukrán sör gyártásába kezd · Egyre több az elszegényedett nyugdíjas Olaszországban.

Forrás: Mediaworks–Hírcentrum 2022. 05. 10. 14:06
null
Donyeck, 2016. május 5. Az oroszbarát szakadárok páncélozott személyszállító jármûvei a május 9-i gyõzelem napi ünnepség próbája alkalmából rendezett felvonuláson Donyeckben 2016. május 3-án. Európában 1945. május 9-én ért véget a második világháború. (MTI/EPA/Olekszandr Jermocsenko) Fotó: Olekszandr Jermocsenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre több a fallal elkerített lakóövezet a franciaországi nagyvárosokban

Kapu mögé zárt közösségeknek nevezik azt a jelenséget, amely az USA, Dél-Afrika és Brazília után már Franciaországban is, elsősorban a bűnözés sújtotta nagyvárosokban terjed. Egyes körzetek lakóközösségei – azaz például egész utcák – zárt kapuval, áthatolhatatlan kerítéssel, fallal veszik körül magukat, biztonsági kamerákkal pásztázzák a bejárat és a kerítések környékét, hogy így védjék meg magukat a bűnözéstől. Bár a jelenség Franciaországban már nem új, de még nem is olyan elterjedt, mint az Amerikai Egyesült Államokban. A tendencia folyamatosan nő a rossz közbiztonságáról is híres Marseille, Nantes, Lyon, Bordeaux egyes városrészeiben, és már nem csak a jómódú, elit lakóövezetekben. A falakon kívül rekedt franciák és franciaországi lakosok nehezményezik, hogy nem tudják használni a közutakat a lezárt területek miatt, ezért gyakran útvesztőkön keresztül kell eljutniuk céljukhoz a megszokott útvonalak helyett.

Forrás: Radiofrance.fr

 

Belgium egy népszerű ukrán sör gyártásába kezd

A világ legnagyobb sörgyártó cége, a belga AB InBEV hétfőn megkezdte a népszerű ukrán sör, a Chernigivske belgiumi gyártását. A Chernigivske korábban is a sörgyártó óriás portfóliójába tartozott, azonban Ukrajnában állították elő. A Csernyihiv városából származó ital belga verziója is az eredeti recept és eljárás szerint készül, és egész Európában, valamint Dél-Amerikában is árusítják majd. Az AB InBEV közleménye szerint a forgalmazás teljes nyereségét – a vállalat reményei szerint legalább ötmillió eurót – az Ukrajnát támogató segélyszervezetek kapják meg, amelyet majd jótékony célokra fordítanak. A sörösdobozok külső megjelenése is az adománygyűjtést támogatja: a fémdobozon egy ukrán nemzeti zászló színeivel megfestett szív található, felirattal:

Minden doboz Ukrajna humanitárius erőfeszítéseit segíti.

Az AB InBEV már 2 millió dollár pénzügyi segélyt nyújtott Ukrajnának a háború kitörése óta, valamint 3 millió doboz ivóvizet szállított a térségbe. A mamutvállalat eközben továbbra is folyósítja 1812 ukrán dolgozójának a havi fizetését, annak ellenére, hogy az ukrajnai termelés leállt, és a dolgozók elhagyták Ukrajna területét.

Forrás: Brusselstimes.com

 

Egyre több az elszegényedett nyugdíjas Olaszországban

Jól öltözött nyugdíjasok turkálnak a maradék zöldségek és gyümölcsök között a piacokon zárás után a luxusvárosként közismert Milánóban. Rómában és más nagyvárosokban is egyre nehezebb a nyugdíjasok megélhetése a rezsiköltség és az élelmiszerek árainak emelkedése miatt. A nyugdíjak a régiek, a megélhetés azonban egyre nehezebb. Piacosok beszámolói szerint egyre többen válogatnak a hibás, félredobott zöldségekből és gyümölcsökből. Segélyszervezetek beszámolói szerint 30 százalékkal emelkedett az élelmiszercsomagokért sorban állók száma a nagyvárosokban. Az olasz statisztikai hivatal szerint a nyugdíjak egyharmada 1000 euró alatt van, a megemelkedett árak mellett pedig szinte lehetetlen megélni a hónap végéig. Hozzátették, hogy a kormány hiába juttatott 200 eurós egyszeri alkalmi segélyt a nyugdíjasoknak, ez gyakorlatilag semmit sem segít rajtuk. A több millió anyagi nehézségekkel küzdő idősnek csak a nyugdíjak emelése jelentene megoldást.

Forrás: Leggo.it

 

Ukrajna követeli az orosz nagykövetségek utcáinak névváltoztatását

Ukrajna arra szólítja fel a világ nagyvárosainak a vezetőit, hogy minden olyan utca nevét kereszteljék át Ukrajna névre, ahol orosz nagykövetség vagy konzulátus áll. A kezdeményezésnek saját honlapja is van, a Ukraine Street projekt, ahol petíciót is lehet aláírni a projekt támogatásáért. A felhívás a Twitteren is terjed. Az ötletgazdák szerint az utcanevek megváltoztatása nem nagy erőfeszítés, azonban a szimbolikus gesztus sokat jelentene Ukrajnának.

Oroszország – vezetőjével, Vlagyimir Putyinnal az élen – arról tesz tanúbizonyságot, hogy kevéssé ismeri Ukrajna történelmét, és úgy tűnik, elfelejti, hogy Ukrajna szuverén állam. Ha a külföldön élő orosz diplomácia tagjai nap mint nap egy olyan utcán lennének kénytelenek közlekedni, amely Ukrajna nevét viseli, az naponta emlékeztetné őket Ukrajna függetlenségére

– áll az ukrán felhívásban.

Források: Brusselstimes.com, Uastreet.world, Twitter.com

Borítókép: illusztráció. Páncélozott járművek Donyeckben (Fotó: MTI/EPA/Olekszandr Jermocsenko)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.