Mark Rutte: Az orosz–ukrán háború a Nyugat jövőjéért vívott harc

A holland kormányfő az ukrán parlamenthez intézett videóüzenetében elmondta, Hollandia kész leállítani az orosz kőolaj vásárlását.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 05. 12. 21:18
RUTTE, Mark; ZELENSZKIJ, Volodimir
Kijev, 2022. február 2. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (j) és Mark Rutte holland miniszterelnök sajtótájékoztatójuk elõtt Kijevben 2022. február 2-án. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko Fotó: Szerhij Dolzsenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

− Az Ukrajna és Oroszország közötti háború a Nyugat közös jövőjéért vívott háború − jelentette ki Mark Rutte holland miniszterelnök csütörtökön az ukrán parlamenthez intézett videóüzenetében. Az NlTimes hírportál jelentése szerint a holland kormányfő Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felkérésére mondott beszédet a kijevi törvényhozásban.

Rutte a beszédében azt hangsúlyozta, hogy a háború tétje a demokrácia, a szabadság és a nemzetközi jogrend jövője.

Kijelentette: Zelenszkij elnök az ukrán fegyveres erők és az ukrán nép harci szellemének és bátorságának megtestesítőjévé vált. Az ukrán ellenállást Dávid és Góliát harcához hasonlította. Rutte arról is szólt, hogy a német megszállás alóli felszabadulás ünnepe hazájában május 4-én más hangulatú volt az idén az ukrajnai háború miatt, mint eddig, mert az emberek felismerték, hogy a szabadságnak ára van.

Szerinte Vlagyimir Putyin orosz elnök súlyosan tévedett, amikor azt hitte, hogy gyors győzelmet arathat Ukrajnában, mert ennek az ellenkezője történt. 

A demokrácia erői a Nyugaton egységesebbek, mint valaha

− hangsúlyozta.

A holland kormányfő úgy gondolja, hogy minden lehetőséget meg kell ragadni az Ukrajna és az Európai Unió közötti együttműködés előmozdítására, továbbá közös erővel kell dolgozni az ország újjáépítésén. Leszögezte, hogy a Moszkvával szembeni szankcióknak mindaddig érvényben kell maradniuk, amíg Oroszország agressziója véget nem ér, és Ukrajna szuverenitása helyre nem áll.

Rutte felhívta a figyelmet arra, hogy a Nyugatnak mihamarabb meg kell tennie a következő nagy lépést, és le kell állítania az orosz kőolaj vásárlását. 

Hadd legyek egyértelmű: Hollandia készen áll arra, hogy ezt a lépést, partnereinkkel és szövetségeseinkkel együtt, megtegye − fogalmazott videóüzenetében Mark Rutte.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (j) és Mark Rutte holland miniszterelnök sajtótájékoztatójuk előtt Kijevben 2022. február 2-án (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.