„Emberszerű maradványok” az amazonasi őserdőben

Félő, hogy az eltűnt brit újságírót és brazil tisztségviselőt találták meg.

2022. 06. 12. 14:04
null
Javari-völgy, 2022. június 10. A brazil szövetségi rendõrség által közreadott képen katonák és rendõrök keresik a négy napja eltûnt Dom Phillips brit újságírót és brazil õslakos szakértõ társát, Bruno Araujo Pereirát a Javari-völgyben 2022. június 9-én. Az 57 éves Phillipsnek és Pereirának a Javari-völgyben végzett kutatásuk közben veszett nyoma június 5-én. Az Amazonas délnyugati részén, Perutól nem messze található Javari-völgy nagyon nehezen megközelíthetõ, és olyan törzseknek ad otthont, amelyek közül mintegy 20 teljesen elszigetelt. Ebben a régióban a bányászok, aranyásók vagy orvvadászok jelenléte miatt fokozott a fegyveres erõszak veszélye. MTI/EPA/Brazil szövetségi rendõrség Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Emberszerű” maradványokat találtak a folyóban azon a környéken, ahol egy héttel ezelőtt Dom Phillips brit újságírónak és Bruno Pereira őslakosokért felelős brazil tisztségviselőnek nyoma veszett – jelentették hétvégén a brazil hatóságok. A páros a perui–kolumbiai határvidék őserdeiben, az egyik utolsó érintetlen, őslakos törzsek által lakott területen dolgozott, amikor hazaútjuk során eltűntek. Mivel alaposan felkészültek, a környéket jól ismerték, a csónakjuk új volt, és bőven el voltak látva üzemanyaggal, a rendőrség a kezdetektől nem zárta ki a gyilkosság lehetőségét. 

Idegenkezűségre utal az is, hogy a távoli dzsungelben az illegális favágók, aranyásók, halászok, orvvadászok és drogcsempészek is aktívak, így nagyon magas a fegyveres támadás veszélye. Bruno Pereirát állítólag korábban többször megfenyegették, amiről a The Guardiannak, a The Washington Postnak és más lapoknak dolgozó szabadúszó újságíró meg is írt. Habár a rendőrség nem zárja ki, hogy a két eltűnt még életben lehet, ennek esélye napról napra csökken. A keresést nehezíti, hogy az őserdő csak kisrepülőgéppel, helikopterrel vagy hajóval elérhető.

A brazil szövetségi rendőrség által közreadott képen rendőrségi helyszínelő vizsgál egy csónakot a négy napja eltűnt Dom Phillips brit újságíró és brazil őslakos szakértő társa, Bruno Araujo Pereira keresése közben a Javari-völgyben 2022. június 9-én Fotó: MTI/EPA/Brazil szövetségi rendőrség

A rendőrség már őrizetbe vett egy Amarildo da Costa nevű halászt, akinél állítólag illegálisan tartott fegyvert, csónakjában pedig vérnyomokat találtak. A férfi tagadja, hogy bármi köze lenne a páros eltűnéséhez.

 

Borítókép: A brazil szövetségi rendőrség által közreadott képen katonák és rendőrök keresik a négy napja eltûnt Dom Phillips brit újságírót és brazil őslakos szakértő társát, Bruno Araujo Pereirát a Javari-völgyben 2022. június 9-én (Fotó: MTI/EPA/Brazil szövetségi rendőrség)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.