Háború Ukrajnában: ma éjjel történt

Egy orosz tábornok szerint civileket tartanak fogva egy szeverodonyecki vegyi üzemben az ukránok · Liz Truss: Nincs jogérvénye a donyecki orosz bíróság által két brit állampolgárra kirótt halálos ítéletnek · Didier Reynders: Az EU-tagállamoknak javítaniuk kell a gyermekek védelmét szükséghelyzetekben.

Forrás: MTI2022. 06. 10. 6:41
null
Donyeck, 2022. június 9. A brit Aiden Aslin (b) és Shaun Pinner, valamint a marokkói Szaaudun Brahim (k) rácsok mögött a csak Moszkva által függetlennek elismert "Donyecki Népköztársaság" legfelsõbb bíróságának tárgyalótermében Donyeckben 2022. június 9-én. Pinnert, Aslint és Brahimot halálra ítélték azzal a váddal, hogy zsoldosként harcoltak ukrán fegyveres alakulatokban. MTI/AP Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy orosz tábornok szerint civileket tartanak fogva egy szeverodonyecki vegyi üzemben az ukránok

Erőszakkal tartanak vissza több száz szeverodonyecki lakost az ukrán fegyveres erők az Azot vegyi üzem föld alatti létesítményeiben

– jelentette ki Mihail Mizincev vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős oroszországi tárcaközi koordinációs parancsnokság és a Nemzeti Védelmi Irányító Központ vezetője csütörtök késő este megtartott tájékoztatóján.

Mizincev szerint

az ukrán fegyveres erők vegyszert (salétromsavat, ammóniát és ammónium-nitrátot) tartalmazó tartályokat terveznek felrobbantani az üzemből való visszavonulásuk során.

A tábornok közölte, hogy az ukrán fegyveres erők több más ipari létesítményt – köztük egy Harkivhoz közeli hőerőművet – is aláaknáztak, katonai célokra használva fel őket, civilekkel élő pajzsként védve magukat.

Apti Alaudinov, a Csecsen Köztársaság vezetőjének tanácsadója, az Ahmat különleges osztag parancsnoka a Rosszija 1 televíziós csatornán szintén azzal vádolta meg az ukrán erőket, hogy a szeverodonyecki ipari övezetben civileket tartanak fogva. Alaudinov szerint a számuk különböző adatok szerint 300 és 800 között lehet.

A csecsen parancsnok elmondása szerint

Szeverdonyeck lakónegyedeit folyamatosan nehézfegyverekkel lövik az ukrán fegyveres erők által ellenőrzött, szomszédos Liszicsanszk irányából.

A Luhanszki Népköztársaság" egy másik városban, Sztahanovban csütörtökön 13 civil vesztette életét ukrán tüzérségi támadások következtében, 19 lakóház pedig megsérült a helyi hatóságok szerint.

 

Liz Truss: Nincs jogérvénye a donyecki orosz bíróság által két brit állampolgárra kirótt halálos ítéletnek

A brit külügyminiszter szerint nincs jogérvénye annak a halálos ítéletnek, amelyet a Donyecki Népköztársaság" nevű – csak Oroszország által elismert – szakadár kelet-ukrajnai terület legfelsőbb bírósága rótt ki csütörtökön két brit állampolgárra.

A 28 éves Aiden Aslint és a 48 esztendős Shaun Pinnert a dél-ukrajnai Mariupol kikötővárosban fogták el még áprilisban, és azzal vádolták őket, hogy zsoldosként harcoltak ukrán fegyveres alakulatokban. Ugyanezen vád alapján a donyecki bíróság halálra ítélt egy Szaaudun Brahim nevű marokkói állampolgárt is.

Liz Truss brit külügyminiszter a Twitter portálon csütörtök este megjelent bejegyezésében közölte, hogy mélységesen elítéli az „oroszok megbízottjai" által Kelet-Ukrajnában fogva tartott két brit elleni ítéletet.

Truss leszögezi, hogy Aiden Aslin és Shaun Pinner hadifogoly, és az ellenük hozott „álítéletnek" semmiféle jogi érvényessége nincs. A miniszter közölte azt is, hogy a brit kormány minden lehetséges módon támogatja Aiden Aslint és Shaun Pinnert.

Nem sokkal korábban a londoni miniszterelnöki hivatal szóvivője is kijelentette, hogy

a két brit hadifogolynak számít, a genfi megállapodás alapján megilleti őket a hadviselő feleknek kijáró mentesség, és így nem lehet büntetőeljárást indítani ellenük azon a címen, hogy ellenséges tevékenységben vettek részt.

A Downing Street illetékese közölte: London folytatja az együttműködést az ukrán hatóságokkal mindazon brit állampolgárok szabadlábra helyezésének elérése végett, akik az ukrán fegyveres erők kötelékében szolgálnak és hadifogolyként tartják őket fogva. Hozzátette:

a hadifoglyokat a nemzetközi jog alapján nem használhatják fel politikai célokra.

Pinner egy korábbi interjúban, amelyet a Sky News brit kereskedelmi hírtelevíziónak adott, elmondta, hogy kilenc évet szolgált a brit hadseregben, ukrán felesége van és 2018 óta él Ukrajnában.

Robert Jenrick, Aslin nagy-britanniai lakóhelyének alsóházi képviselője a BBC brit közszolgálati televíziónak nyilatkozva kijelentette: Aslin brit–ukrán kettős állampolgár, aki még az Ukrajna ellen indított orosz invázió előtt csatlakozott „normál eljárással” az ukrán fegyveres erőkhöz. Aiden Aslinnek ukrán menyasszonya van és 2018-ban lett az ukrán haditengerészet tagja.

Jenrick szerint mindkét brit állampolgárt koholt vádak alapján ítélték el, és mindkettőjüket az első adandó alkalommal, esetleg fogolycsere keretében szabadon kell engedni.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök február végén, néhány nappal a háború kitörése után közölte, hogy Ukrajna önkéntesekből álló alakulatot hoz létre olyan külföldiek számára, akik készek csatlakozni az ukrán hadsereghez az orosz invázió elleni harcban.

Liz Truss brit külügyminiszter röviddel Zelenszkij kijelentése után, a BBC televíziónak nyilatkozva úgy fogalmazott: az emberek egyéni döntésén múlik, hogy csatlakoznak-e egy ilyen alakulathoz.

Ha lesznek, akik úgy döntenek, hogy ezt a küzdelmet segítik, én támogatom őket e döntésükben

– tette hozzá.

Trusst e kijelentéséért azóta saját kormányának más tagjai és a brit hadsereg vezetői részéről is alig burkolt bírálatok érték.

  • Ben Wallace brit védelmi miniszter nem sokkal Liz Truss nyilatkozata után, egy londoni kereskedelmi rádiónak adott interjúban úgy fogalmazott, hogy vannak ennél jobb módszerek is az ukrajnai biztonság támogatására azok számára, akik nem részesültek megfelelő kiképzésben és nem szereztek katonai tapasztalatokat a brit hadseregben.
  • Sir Tony Radakin tengernagy, a brit fegyveres erők vezérkari főnöke néhány nappal később a BBC televíziónak nyilatkozva azt mondta, hogy a brit haderő professzionális tagjai szerint nem lenne feltétlenül észszerű cselekedet brit állampolgárok közvetlen harci részvétele az ukrajnai háborúban.

 

Didier Reynders: Az EU-tagállamoknak javítaniuk kell a gyermekek védelmét szükséghelyzetekben

Az európai uniós tagországok igazságügyi miniszterei csütörtöki találkozójukon elfogadott következtetéseikben arra szólították fel a tagállamokat, hogy fokozzák a gyermekek védelmét a válság- és szükséghelyzetekben. Felkérték továbbá a tagállamokat a terroristákra vonatkozó információk megosztására, valamint kiszélesítették az igazságügyi együttműködésért felelős Eurojust jogköreit, hogy teljes körűen járhasson el az Ukrajna területén Oroszország által elkövetett háborús bűnök kivizsgálásában – közölte az Európai Bizottság igazságügyi felelőse Luxembourgban csütörtökön.

Didier Reynders a miniszterek tanácskozását követően tartott sajtótájékoztatóján közölte: Oroszország Ukrajna elleni háborújának tanulságaként a tanács hangsúlyozta, hogy meg kell védeni a fegyveres konfliktusoknak és azok következményeinek kitett gyermekeket.

Meg kell védeni a gyermekeket attól, hogy besorozzák őket valamely fegyveres erőhöz, továbbá az emberkereskedelemtől, az illegális örökbefogadástól, a szexuális kizsákmányolástól és attól, hogy elválasszák őket családjuktól

– mondta a belga biztos.

Reynders beszélt arról is, hogy a miniszterek megállapodásra jutottak a környezeti bűncselekmények elleni küzdelemmel foglalkozó új irányelvről, amely szigorúbb szankciókat ír elő az elrettentés érdekében. Az új szabályozás a bűncselekmények szélesebb körét érinti, a most beillesztett területek között az uniós biztos az illegális fakitermelést és fakereskedelmet említette.

Didier Reynders bejelentette: a miniszterek kiszélesítették az Európai Unió tagállamai közötti igazságügyi együttműködésért felelős ügynökség, az Eurojust jogköreit annak érdekében, hogy teljes körűen járhasson el az Ukrajna területén Oroszország által elkövetett háborús bűnök kivizsgálásában.

Az Eurojust támogatásával Litvánia, Lengyelország és Ukrajna március 25-én már létrehozott egy közös nyomozócsoportot, amelynek célja a nemzetközi igazságügyi együttműködés megkönnyítése, valamint az, hogy felgyorsítsa a határon átnyúló nyomozásokat és a büntetőeljárások lefolytatását az érintett országokban, valamint a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) részes államaiban.

Reynders elmonda, hogy az ukrán igazságügyi hatóságok már legkevesebb 15 ezer dossziét nyitottak az eddig bejelentett ügyek kivizsgálására.

Közölte, hogy a nyomozócsoport munkájába Észtország, Lettország és Szlovákia is bekapcsolódott, valamint reményét fejezte ki, hogy több uniós tagállam is csatlakozik majd a kezdeményezéshez a háborús bűnösök felelősségre vonása érdekében.

Az uniós biztos közölte, hogy a miniszterek következtetéseket fogadtak el az európaiak terrorizmussal szembeni védelme terén elért eredményekről és a következő lépésekről. A Tanács felkérte a tagállamokat, hogy továbbra is működjenek együtt a fenyegetést jelentő terroristákra vonatkozó információk megosztásában, és rendeljenek el beutazási tilalmat unión kívüli országok azon állampolgáraival szemben, akik fenyegetést jelentenek a nemzetbiztonságra. A Tanács azt is sürgette, hogy a tagországokban tegyenek többet a radikalizálódást népszerűsítők cselekvési terének korlátozására, és éberségre intett annak biztosítása érdekében, hogy az erőszakot és gyűlöletet népszerűsítő szervezetek ne juthassanak közpénzekhez – közölte Reynders.

Borítókép: A brit Aiden Aslin (b) és Shaun Pinner, valamint a marokkói Szaaudun Brahim (k) rácsok mögött a csak Moszkva által függetlennek elismert „Donyecki Népköztársaság" legfelsőbb bíróságának tárgyalótermében Donyeckben 2022. június 9-én. (Fotó: MTI/AP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.