A migránsok Szerbiában lövöldöznek, betörnek a tanyákra, majd a magyar határt támadják

Megint razziát tartott a szerb rendőrség a magyar határ közelében. Fegyvereket és hamis útleveleket is találtak a bevándorlóknál. Százhúsz embert begyűjtöttek, de – ahogy az náluk szokás – nem toloncolják őket haza, hanem csak elviszik Szerbia déli határához a bevándorlókat, akik néhány nap múlva újra a magyar kerítésnél lesznek majd – számolt be az M1 Híradó.

Forrás: Hirado.hu2022. 07. 27. 7:35
null
Horgos, 2020. január 28. Megrongált kerítés a Horgos és Röszke közötti határátkelõnél, a szerb-magyar határon 2020. január 28-án. Az átkelõnél hatvan határsértõ próbált áttörni hajnalban, a rendõrök megakadályozták õket. MTI/Molnár Edvárd Fotó: Molnár Edvárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedd kora reggel nagy erőkkel vonult ki a szerb hatóság Horgoson. Ezúttal a szelevényi erdőhöz érkeztek a rendőrautók és több üres busz is. Razziát tartottak a környéken, illegális bevándorlókat kerestek.Valamivel tíz óra után négy busz indult el rendőri kísérettel, mindegyiken migránsok ültek. Összesen 120 migránst fogtak el, de néhányuknak sikerült elmenekülni – írja a Híradó.hu.A szerb belügyminiszter is a helyszínen volt. Aleksandar Vulin hangsúlyozta, Szerbia nem lehet a migránsok parkolóhelye, és akik megszegik az ország törvényeit, az igazságszolgáltatás előtt felelnek tetteikért.

Szerbia nem engedélyezi, hogy a mi életünk bármilyen módon megváltozzon, és veszélybe kerüljön a migránsok érkezése vagy bárki más miatt. Szerbia gondoskodik arról, hogy csak a szerb államnak lehet monopóliuma a fizikai erő alkalmazására. Mi megőrizzük életmódunkat, tiszteletben tartjuk minden ember méltóságát, de ebben az országban tiszteletben kell tartani a törvényt, és nem lehetnek felfegyverezett egyének– fogalmazott.A belügyminiszter hozzátette: a jövőben is ellenőrizni fogják a határ menti településeket, hogy megakadályozzák az illegális határátlépést.A helyiek azonban nem elégedettek. Egy, az M1 stábjának nyilatkozó férfi azt mondta: a migránsok rendszeresen betörnek a tanyájára, leszedik a termést, elviszik az állatokat, dehiába jelzi a rendőrségnek, nem történik semmi, és ezekkel az akciókkal is csak ideig-óráig van nyugalom.Alig két hete volt hasonló akció, akkor négy szerb településen tartott összehangolt akciót a rendőrség a migránsok és az embercsempészek felkutatására. Gépfegyvereket, puskákat, lőszereket és tucatnyi szúróeszközt találtak náluk.

Pár nappal később Szabadka makkhetesi városrészében egymásra lőttek a migránsok. Egyikük meghalt, többen életveszélyesen megsebesültek.

A hivatalos adatok szerint idén eddig mintegy 50 ezer migráns érkezett Szerbiába, kétszer annyi, mint tavaly.Jelenleg mintegy négyezer bevándorló torlódott fel Horgos, Magyarkanizsa és Szabadka környékén.A Szabadka melletti táborban viszont csak néhány száz migránsnak van hely. Mivel a szerb hatóságok nem toloncolják ki azokat, akiket elfognak – csupán az ország északi határától a déli határáig szállítják őket vissza –, a migránsok sokszor ismét útra kelnek, és néhány nappal később újra elérik a magyar határt.A migránsok napok óta lövöldöznek a Martonos melletti erdőben – állítják a helyiek. Becslések szerint több mint 1500 illegális bevándorló lehet a környéken.

Sok dolguk volt a magyar rendőröknek is a déli határnál. Osztrák és cseh kollégáikkal 215 határsértőt tartóztattak föl Csongrád-Csanád megyében, Bács-Kiskun megyében pedig 71 illegális határátlépőt kísértek vissza a határ túloldalára.Idén eddig már több mint 126 ezer illegális bevándorlóval szemben intézkedtek a rendőrök. Tavaly ez a szám 52 ezer volt július végén.Elfogtak 900 embercsempészt is, ami kiemelkedően magas adat tavalyhoz képest, és megközelíti azt a számot, amelyet 2015-ben, a migránsválság csúcsán mértek.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Megrongált kerítés a Horgos és Röszke közötti határátkelőnél, a szerb–magyar határon 2020. január 28-án. Az átkelőnél hatvan határsértő próbált áttörni hajnalban, a rendőrök megakadályozták (Fotó: MTI/Molnár Edvárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.