Híres romvárost is fenyeget a heves monszunesőzés Pakisztánban

Mohendzsodáro mintegy 4500 évvel ezelőtt épült.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 09. 06. 18:43
null
Kalam, 2022. szeptember 4. Az árvíz miatt megrongálódott úton távoznak otthonaikból a helyi lakosok az észak-pakisztáni Kalam-völgyben 2022. szeptember 4-én. Pakisztánban a június közepe óta tartó árvizekben már 1300 ember életét vesztette, a monszunesõk okozta áradások miatt mintegy 33 millió embernek kellett elhagynia lakóhelyét. MTI/AP/Sherin Zada Fotó: Sherin Zada
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Indus a heves esőzés következtében megáradt, Pakisztán területének nagy részét árvíz sújtja. Legkevesebb 1325 ember halt meg, és milliók veszítették el otthonukat a természeti katasztrófa következtében. Számos szakértő az éghajlatváltozást okolja a heves monszunesőért.

A folyótól nem messze, a dél-pakisztáni Szindh tartományban található Mohendzsodáro szerepel az UNESCO világörökségi listáján, és az egyik legjobb állapotban megmaradt romvárosnak számít Dél-Ázsiában. A romvárost 1922-ben fedezték fel, és napjainkig rejtély övezi a várost benépesítő civilizáció eltűnését, amely egy időben történt az ókori Egyiptom és Mezopotámia kultúrájának végével. Az árvíz nem érinti közvetlenül a romvárost, de a heves esőzés megrongálta a romokat. Több, csaknem ötezer éve épített nagy fal leomlott – mondta el Ahszán Abbászi, a romváros kurátora, hozzátéve, hogy már folynak a restaurálási munkák.

A romváros jelképének számító buddhista sztúpa – imádkozó, meditációs és temetkezési épület – sértetlen maradt, mondta el Abbászi, de az esőzés számos külső, illetve válaszfalat megrongált.

Az egész Pakisztánt sújtó áradás közepette Szindh tartományban a legsúlyosabb a helyzet.

Sabház Sarif pakisztáni kormányfő a televízióban mondott beszédében arra hívta fel az ország lakóit, hogy nyújtsanak segítséget az árvízkárosultaknak. Sarif a nemzetközi közösséget is kérte, hogy küldjenek további segítséget az árvíz áldozatainak. Hangoztatta, hogy Pakisztán az éghajlatváltozás kiváltotta katasztrófával áll szemben.

Szakértők szerint 1959 óta Pakisztán a világ szén-dioxid-kibocsátásának mindössze 0,4 százalékáért volt felelős, szemben az Egyesült Államok 21,5 és Kína 16,4 százalékával. António Guterres ENSZ-főtitkár a múlt héten sürgette, hogy a világ hagyjon fel „a válságban való alvajárással”. A főtitkár a tervek szerint szeptember 9-én látogat a katasztrófa sújtotta térségbe.

Pakisztáni vezetők szerint Guterres elutazik Szindh tartományba, de azt még nem tudni, hogy ellátogat-e Mohendzsodáróba.

 

Borítókép: Az árvíz miatt megrongálódott úton távoznak otthonaikból a helyi lakosok az észak-pakisztáni Kalam-völgyben 2022. szeptember 4-én (Fotó: MTI/AP/Sherin Zada)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.