Washington feloldotta a Ciprus elleni fegyverembargót

Ankara szerint a döntés fegyverkezést indít el a szigeten, sértve a térség biztonságát és stabilitását.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 09. 17. 17:03
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feloldotta az Egyesült Államok a Ciprus elleni fegyverembargót, a döntést Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnök szombaton történelminek nevezte, Törökország hibának minősítette.

Ned Price, az amerikai külügyminisztérium szóvivője jelentette be, hogy Antony Blinken külügyminiszter pénteken feloldotta a Ciprust érintő, védelemmel kapcsolatos kereskedelmi korlátozásokat.

Az Egyesült Államok 1987-ben rendelt el fegyverszállítási tilalmat Ciprus egészére, abban a reményben, hogy ezzel elősegíti a török hadsereg 1974. évi inváziója óta megosztott sziget újraegyesítését. 

Akkori döntésével Washington a fegyverkezési versenyt is korlátozni kívánta, és azt remélte, hogy sikerül előmozdítani a görög többség és a török kisebbség közötti békés rendezést.

Az amerikai kongresszus 2019 decemberében már enyhített a fegyverembargón, hogy lehetővé tegye nem halálos katonai felszerelések exportját. A teljes feloldásról szóló mostani rendelkezésre reagálva Nikosz Anasztasziadisz ciprusi államfő a Twitter-oldalán azt írta: 

Történelmi döntésről van szó, amely a két ország közötti stratégiai viszony erőteljes fejlődéséről tanúskodik, beleértve a biztonság területét is.

A török külügyminisztérium viszont azt közölte, hogy határozottan elítéli a fegyverembargó feloldását. A döntés fegyverkezési versenyt indít el a szigeten, sértve a Földközi-tenger keleti medencéjének békéjét és stabilitását − áll az ankarai közleményben, amely felszólítja az Egyesült Államokat, hogy vizsgálja felül a döntését, és folytassa a sziget két felével kapcsolatos kiegyensúlyozott politikáját.

Ankara szerint a döntés tovább erősíti a ciprusi görögök hajthatatlanságát is, és kedvezőtlenül hat a ciprusi kérdés rendezésére.

A nemzetközileg el nem ismert Észak-ciprusi Török Köztársaság elnöke, Ersin Tatar szombaton a TRT Haber török televízióban úgy nyilatkozott: „Az embargó feloldásával a görög ciprióták támadófegyverekhez jutnak. Ez túlmegy a védelem keretein és növelni fogja a feszültségeket.”

Washington azzal a feltétellel vonta vissza az embargót, ha Nicosia nem engedi meg, hogy orosz hadihajók a kikötőit használják. Amerikai vezetők ugyanis attól tartottak, hogy az embargó közelebb viszi Ciprust Oroszországhoz. Nicosia 2015-ben megállapodást írt alá Moszkvával, amelynek értelmében az orosz hadihajók behajózhattak a kikötőibe.

Borítókép: Ciprus zászlaját ábrázoló graffiti (Fotó: AP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.