Könyvtárból lehetett kikölcsönözni az Iszlám Állam propagandakönyvét

Az Iszlám Állam terrorszervezet propagandakönyvét találták meg a nagyváros könyvtáraiban. Az évek óta készleten lévő könyv többek között azt tanítja az olvasóinak, hogy mi az ISIS terrorstratégiája, illetve tippeket ad az emberek megöléséhez.

Forrás: V4NA nemzetközi hírügynökség2022. 10. 17. 17:01
Borítókép: biztonsági források által közreadott felvétel az Iszlám Állam terrorszervezet zászlajáról (Fotó: MTI)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Göteborgban több könyvtárban is megtalálható volt az ISIS arab nyelvű propaganda kiadványa. A már évek óta kölcsönözhető könyv leírja az Iszlám Állam terrorista stratégiáját, és tippeket ad arra vonatkozóan, hogyan kell embereket megölni, többek között élve elégetve őket – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A könyvet a svéd P4 Göteborg rádió fedezte fel, amely átnézte a könyvtárak arab nyelvű kínálatát. A könyvből az egyik riporter még idézett is: „az egyének, bárhol a világon, a terroron keresztül segíthetik az ISIS-t”. 

Továbbá leírták a könyv tartalmát is, amelyekből kiderül, hogy a kötet a demokráciára törekvő emberek meggyilkolására szólít fel, és arra, hogyan lehet erőszakkal kiterjeszteni a kalifátust az egész világra.

Meglepődtem, hogy miért van ez a könyv a közkönyvtárban. Ez nagyon veszélyes

– mondta Hazem Dakel, az rádió újságírója, akit korábban elraboltak az ISIS dzsihadistái.

Hogy ki és miért vette meg a könyvet, nem derült ki, Göteborg városa most pedig azt állítja, hogy a könyvet azonnal száműzik az összes könyvtárból.

Az ilyen propaganda anyagok azért is veszélyesek, mert az elmúlt hónapokban erőszakos iszlamista mozgalmak gyűlöletkampányt indítottak Svédország ellen, azt állítva, hogy a szociális szolgálatok muszlim gyermekeket rabolnak el. A Svéd Biztonsági Szolgálat szerint a kampányok fokozódtak.

Az eredetileg erőszakot hirdető iszlamizmushoz kapcsolódó közösségi oldalakról származó hamis információkat arab nyelvű fiókok terjesztették a közösségi médiában, a több millió követővel rendelkező csatornákon. A hozzászólásokban a svéd hatóságok elleni fenyegetések és terrorcselekményekre való felhívások is szerepeltek. Ezek a csoportok különböző videókat terjesztenek, amelyeken például a svéd szociális szolgálatok gyerekekkel foglalkoznak, majd ezeket olyan kontextusba vágják, hogy ez kifejezetten a muszlimok ellen irányul – mondta Mikael Tofvesson, a Svéd Pszichológiai Védelmi Ügynökség műveleti vezetője.

Értesüléseink szerint világszerte megpróbálják elérni a muszlimokat azzal a radikalizáló üzenettel, hogy itt van egy áldozati csoport és egy elkövető. Ez lehet a csoport önazonosságának megerősítése, egy konfliktusban. Fel lehet használni arra, hogy megosztottságot teremtsen Svédországban

– mondta Mikael Tofvesson.

Borítókép: Biztonsági források által közreadott felvétel az Iszlám Állam terrorszervezet zászlajáról (Fotó: MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.