Kötelező a húsmentes étrend a freiburgi gyerekeknek

Walesben pedig rovarokat kínáltak gyerekeknek fehérjeforrásként.

V4NA
2022. 10. 21. 21:21
null
Németország iskola menza Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A következő tanévben a freiburgi városi óvodákban és általános iskolákban kizárólag vegetáriánus ételeket szolgálnak fel a gyerekeknek – erről döntött a napokban a város önkormányzata. A város vezetése úgy gondolja, hogy a húsmentes étrenddel sokkal kevesebb pénzt kell majd költeniük étkeztetésre. 

Az intézkedés óriási vitát váltott ki, a tartományi mezőgazdasági minisztérium is egyértelműen elhatárolódott, és kijelentette, hogy a kiegyensúlyozott étrendhez a hús is hozzátartozik. 

A gyermekeknek fejlődésük során lehetőséget kell adni arra, hogy kialakítsák saját ízlésüket és kipróbáljanak dolgokat. Ez a húsfogyasztást is magában foglalja

– szögezték le. Az is nagy port kavart, hogy bár spórolásra hivatkoznak, jövőre az iskolai ebédek majdnem egy euróval többe kerülnek majd. Baden-Württemberg szülői tanácsa élesen bírálta a döntést. – Mégis mi indokolja, hogy a vegetáriánus ételek többe kerüljenek, mint a húst tartalmazók? Nevetséges – panaszolta a tanács elnöke. 

Teljesen meglepőnek mégsem mondható az intézkedés, hiszen Cem Özdemir zöldpárti szövetségi mezőgazdasági miniszter korábban egy lapinterjúban felszólította honfitársait, hogy törekedjenek a vegetáriánus étkezésre. Nemrég a brémai parlament zöldpárti politikusai pedig felszólították a lakosságot, hogy drasztikusan csökkentsék a hús-, tejtermék- és tojásfogyasztást. Úgy vélik, hogy mindenkinek kötelezően legalább 75 százalékkal kevesebb állati eredetű ételt vagy italt kellene fogyasztania, ennek érdekében pedig egy törvényjavaslatot is kidolgoznak a közeljövőben. Ennek értelmében például kvótát írnának elő a város egyes gasztronómiai létesítményeire – többek között éttermekre, büfékre és karácsonyi vásárokra. 

A jövőben az elképzelések szerint a kínálat felének vegánnak kellene lennie. Az állásfoglalás emellett arra is kitért, hogy a vegán étrend a klímavédelmet is elősegíti, hiszen szerintük az a legkörnyezetbarátabb táplálkozási mód.

Nem Németország az egyetlen állam, ahol önkényesen meg akarják határozni, hogy mit ehetnek és mit nem. Hollandiában nemrég egy projekt keretében lisztférgekkel etettek iskolás gyerekeket. A kampány célja az volt, hogy bemutassák a „fenntartható” élelmiszereket. 

Walesben is hódít az a trend, hogy általános iskolásoknak bogarakat kínáltak „alternatív fehérjeforrásként”,

mivel az Egyesült Királyság célja az olyan állati eredetű termékek fogyasztásának visszaszorítása, mint a marhahús és a csirke. A projekt célja, hogy „a gyerekek megtanulják a tücskök, szöcskék, selyemhernyók, sáskák és lisztkukacok fogyasztásának táplálkozási és környezeti előnyeit”.

Borítókép: Répaleves egy németországi menzán. (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.