A német liberálisoknak elegük lett a közös kormányzásból

Már a koalíciós tárgyalások során kiderült, hogy Németország jelenleg kormányzó három pártja között alapvető nézeteltérések vannak, ám úgy tűnt, a hatalom érdekében félreteszik vitáikat. A liberálisok alelnöke ugyanakkor heves kritikát fogalmazott meg a közös munkáról a minap, miszerint az ő érdekeiket egyfolytában semmibe veszik.

2022. 11. 22. 16:37
null
GERMANY-POLITICS-GOVERNMENT-PARTIES Fotó: TOBIAS SCHWARZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Wolfgang Kubicki, a német szabaddemokraták (FDP) alelnöke arra szólította fel pártja koalíciós partnereit, hogy legyenek fegyelmezettebbek a koalíciós megállapodás betartásában, amely megteremtette a közös kormányzásuk alapjait. A 70 éves politikus szerint a hárompárti kormánykoalíció másik két tagja, a szociáldemokraták (SPD) és a Zöldek egyfolytában új követelésekkel állnak elő. 

Ez így nem megy tovább. Ha ezen nem változtatnak, komoly problémába ütközünk

idézte kedden a Bild Wolfgang Kubickit. A liberális alelnöke hirtelen kifakadását a német lap komoly fenyegetésként értelmezi, amelynek alapján az FDP még akár arra is kész lenne, hogy kilépjen a szövetségből.

Wolfgang Kubicki listába is szedte, mivel elégedetlen: ezek közé tartozik a sebességkorlátozás bevezetése az autópályákon, az útépítési projektek leállítása és az adóemelések. Kifejezetten nem tetszett neki az sem, hogy Saskia Esken, a szociáldemokraták társelnöke Christian Lindner szövetségi pénzügyminisztert, az FDP vezetőjét leckéztette abból, hogy „válságban adót kell emelni”. 

Kubicki véleménye szerint az FDP már így is sok mindent el kellett tűrniük a pártok színei után jelzőlámpa-koalíciónak nevezett kormányon belül.

– A legnagyobb béka, amelyet le kellett nyelnünk, hogy az atomerőművek nem működhetnek tovább 2024 közepénél. Borzasztóan idegesít, hogy hirtelen nem akarunk több gázt kapni az Északi-tengeren keresztül, egyszerűen azért, mert Robert Habeck gazdasági miniszter így akarta – okolta a zöldpárti politikust a döntésért Kubicki. Az ukrajnai háború Németországot is válságba sodorta, hiszen energiaellátása jelentős mértékben függ Oroszországtól. 

A krízisre való tekintettel Berlin hosszas huzavona után döntött úgy, hogy a még működő három atomerőművének élettartamát is meghosszabbítja, azonban csak jövő áprilisig. Az atomenergia további felhasználása élénk vitát okozott a kormánykoalíció tagjai között, Olaf Scholz német kancellár megoldása a hosszabbításról így kompromisszumként értelmezhető a Zöldek és az FDP között. Az ökopárt régóta a nukleáris energia heves ellenzője, míg a liberálisok az atomerőművek lassú leállításának hívei. 

– Egy abszolút őrültség: a migrációs politika keretén belül egy menekülthajót finanszírozunk a földközi-tengeri mentésekhez. Ez teljesen ellentétes az Európai Unió déli tagállamainak érdekeivel és a saját érdekeinkkel is – említette meg a bevándorlással kapcsolatos politikát a kormányzó pártok közötti további nézeteltérésként Wolfgang Kubicki.

Egy friss felmérés mindeközben arra világít rá, hogy a vörös-sárga-zöld pártok együttese nem szerezné meg jelenleg a parlamenti többséget. 

Az Insa közvélemény-kutató intézet felmérése rámutat: a három párt támogatottsága összesen csupán 44,5 százalékot ér el. Ezzel szemben a tavaly ellenzékbe szorult konzervatívok, a Kereszténydemokrata Unió és a bajor Keresztényszociális Unió (CDU/CSU) pártszövetsége 28 százalékra tornászta fel magát. 

A felmérés eredményei alapján a szociáldemokraták 20, a Zöldek 17, a liberálisok pedig 7,5 százalékot szereznének, ha most tartanának parlamenti választásokat Németországban. 

A baloldal jelenleg nem tudna az uniópártok nélkül kormányozni 

– értékelte az eredményeket Hermann Binkert, az Insa vezetője. 

 

Borítókép: Olaf Scholz német kancellár, illetve Annalena Baerbock és Robert Habeck zöldpárti miniszterek (Fotó: Tobias Schwarz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.