Több száz embert tartóztattak le a hágai autópályán tartott klímatüntetésen

Sokan az úttestre ragasztották vagy egymáshoz láncolták magukat.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 29. 16:32
Az Extinction Rebellion nevű klímaaktivista szervezet tagjai a hollandiai A12 autópályán. A szervezet tagjai a fosszilis üzemanyagok ártámogatása ellen tüntetve foglalták el az utakat. (Forrás: Extinction Rebellion Twitter)
Az Extinction Rebellion nevű klímaaktivista szervezet tagjai a hollandiai A12 autópályán. A szervezet tagjai a fosszilis üzemanyagok ártámogatása ellen tüntetve foglalták el az utakat. (Forrás: Extinction Rebellion Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több száz, egyes források szerint mintegy ötszáz klímaaktivistát tartóztattak le Hollandiában, miután szombat délután mindkét irányban lezárták a fővárosba, Hágába vezető A12-es autópályát, tiltakozásul a fosszilis tüzelőanyagok kormányzati támogatása ellen – írta a Dutchnews hírportál vasárnap. A demonstrációt az Extinction Rebellion aktivistacsoport szervezte. A hírportál tudósítása szerint a tüntetők közül néhányan az úttestre ragasztották vagy egymáshoz láncolták magukat; a rendőrség láncfűrésszel választotta el őket, és állítólag kóla segítségével oldotta fel a ragasztást.

Körülbelül ezer további tüntető a városon át vezető autópálya aluljárója felett gyűlt össze, a minisztériumi épületek közelében, hogy támogassa a blokádot. A rendőrség kora délután vonult ki, hogy megkezdje a tüntetők eltávolítását. A letartóztatottakat buszokkal vitték el, és sportcsarnokokban helyezték el őket.

Az autópályát vasárnap kora reggel nyitották meg. A hét elején hét embert tartóztattak le otthonukban felbujtás gyanújával, amiért felszólították az embereket, hogy vegyenek részt a szombati tüntetésen.

Az Extinction Rebellion szervezet Twitteren megosztott üzenetében azt írta, hogy a hatóságok aránytalan erőbevetéssel léptek fel a tüntetők ellen, négy újságírót is letartóztattak. A hatóságok szerint a sajtó munkatársait letartóztatásuk után a lehető leghamarább elengedték. A rendőrség azt nyilatkozta, hogy a letartóztatások csendesen és békésen zajlottak, jelenleg folyik az őrizetbe vett emberek azonosítása.

 

Borítókép: Az Extinction Rebellion nevű klímaaktivista szervezet tagjai a hollandiai A12 autópályán (Forrás: Extinction Rebellion Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.