Éleződik a román–ukrán vita a Duna-delta ügyében

„Ukrajna különleges folyami hadműveletet hajt végre” – ironizált egy román újságíró.

Nicolae Ciuca Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éleződik a román–ukrán vita, miután az ukrán infrastrukturális minisztérium közölte: a független Ukrajna történetében először 3,9 méterről 6,5 méterre nőtt a Bisztroje-csatorna hajózási mélysége. Olekszandr Kubrakov tárcavezető azt mondta, ezáltal hatékonyabbá válik a hajózás a Fekete-tenger és a Duna között. A medermélyítés eredményeként a tengeri hajók is használhatják a csatornát. A Bisztroje-csatornát annak a Reni kikötőnek a bejárataként használják, amelynek jelentősége megnőtt a háború kitörése után.

Bukarest szerint az ukrán kotrás veszélybe sodorhatja a nyolcvan százalékban Románia területét képező Duna-delta élővilágát és biodiverzitását, ráadásul Kijev lépése számos nemzetközi környezetvédelmi szerződést sért. 

Nicolae Ciuca román miniszterelnök hétfőn újságíróknak nyilatkozva elmondta, a román illetékes hatóságok is méréseket kívánnak végezni a Bisztroje-csatornán, az ezzel kapcsolatos engedélykérésről tájékoztatták a bukaresti ukrán nagykövetet.  A kormányfő világossá tette: minden, ami meghaladja a 3,5 métert, az nem tekinthető karbantartási munkálatnak, hanem mélyítést jelent. Korábban Ukrajna bukaresti nagykövetsége arról tájékoztatott, hogy kizárólag a vízi út karbantartásáról van szó. Bogdan Aurescu külügyminiszter a Twitteren arról tájékoztatott, hogy a müncheni biztonságpolitikai konferencia helyszínén tárgyalt az ügyben ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával. A román diplomácia vezetője mielőbbi tisztázást kért Ukrajnától a Bisztroje-csatorna kotrásával kapcsolatban.

Az ismert román újságíró, Patrick André de Hillerin ironikus Facebook-bejegyzésben reagált a Duna-deltát veszélyeztető ukrán csatornabővítésre.

Az összes putyinistának és szerencsétlennek, aki azt állítja, hogy Ukrajna nemzetközi szerződéseket, egyezményeket sért a Bisztroje-csatorna és Chilia-ág kotrásával tengeri hajózás biztosítása céljából: ez nem igaz! Ukrajna nem sért meg szerződéseket, nem sért egyezményeket, nem dacol Romániával, nem csinál törvénytelen kotrási munkálatokat! Ukrajna egy különleges folyami műveletet hajt végre! Slava! 

– írta az újságíró. 

Borítókép: Nicolae Ciuca román miniszterelnök (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.