Orosz atomfenyegetésről beszél a Nobel-békedíjas újságíró

A Nobel-békedíjas Dimitrij Muratov orosz újságíró szerint „senki sem tudhatja biztosan, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök mikor nyomja meg a nukleáris rakéták gombját. Szerinte az orosz sajtó már „arra készíti fel a lakosságot, hogy egy atomháború nem is lenne olyan rossz dolog”. A BBC által készített riportban Muratov kifejti, hogy utolsó reményként a fiatalokat látja.

Magyar Nemzet
Forrás: BBC2023. 03. 30. 12:51
A független orosz Novaja Gazeta lap főszerkesztője, a Nobel-békedíjas Dimitrij Muratov. (Fotó: Reuters / Twitter)
A független orosz Novaja Gazeta lap főszerkesztője, a Nobel-békedíjas Dimitrij Muratov. (Fotó: Reuters / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Két generáció született egy atomháború veszélye nélkül, de ennek most vége. Hogy Putyin megnyomja-e a nukleáris gombot vagy sem, ezt senki sem tudja. Egyetlen ember sem tudja biztosan megmondani” – mondta a BBC brit közszolgálati televíziónak adott interjújában a független orosz Novaja Gazeta lap főszerkesztője, a Nobel-békedíjas Dimitrij Muratov. 

A BBC szerint a tavaly februári orosz–ukrán háború kitörése óta, az elmúlt hetekben egy nukleáris fenyegetés lehetősége is egyre hangosabbá vált a nemzetközi közbeszédben. Míg a Belaruszba telepítendő orosz töltetek ügye azokat a véleményeket erősítette meg, akik szerint a Nyugat túlzott ukrán felfegyverzése „lökést ad majd” Oroszországnak.

 

Atomháborút emlegetnek

Hogy mindez blöff -e, Muratov úgy fogalmazott: 

Az állami propaganda arra készíti fel az embereket, hogy egy atomháború nem is lenne olyan rossz dolog.

Hozzátette: a TV-ben úgy reklámozzák az atomháborút és az atomfegyvereket, mintha csak állateledelt hirdetnének.

A független orosz Novaja Gazeta lap főszerkesztője, a Nobel-békedíjas Dimitrij Muratov. (Fotó: OSCE media freedom / Twitter)
A független orosz Novaja Gazeta lap főszerkesztője, a Nobel-békedíjas Dimitrij Muratov. (Fotó: OSCE media freedom/Twitter)

– Olyan kijelentéseket tesznek, hogy Nagy-Britanniát és Franciaországot célozzák majd meg, és a nukleáris szökőár elsöpri majd Amerikát is. Hozzátette: mindezt annak ellenére, hogy az állami narratíva szerint Oroszország a béke országa, míg Ukrajna és a Nyugat az agresszor.

Sokan ezt el is hiszik, de mit tehetnének: egy tucat televíziós csatornából, újságokból, a közösségi médiából zúdul rájuk mindez

 – mesélte az újságíró.

 

Mit gondol a lakosság?

A BBC azon kérdésére, hogy mi lenne, ha „holnap elzárnák a propagandacsapot” Muratov úgy felelt: végre fel mernének szólalni.

Szerinte a fiatalok jól képzettek, tájékozottak, és szerinte az sem véletlen, hogy már milliók hagyták el az országot a háború kitörése óta. – De akik maradtak, azok közül is sokan ellenzik, ami Ukrajnában zajlik, de az eljárásokat, bebörtönzéseket, megbélyegzéseket látva nem mernek lépni – mondta.

Szerinte az idősebbek egészen máshogy tekintenek mindenre, „ők unokájuknak tartják Putyint, aki megvédi őket, hozza a nyugdíjat és boldog új évet kíván nekik”.

Hozzátette: a politikai elnyomás folytatódni fog Oroszországban, az egyetlen remény a fiatalokban rejlik.

 

Már csak a fiatalokban bízik

Muratov tavaly árverésre bocsájtotta Nobel-békedíját, hogy pénzt gyűjtsön az ukrán menekült gyermekeknek. A BBC-nek nyilatkozva azonban kevésbé optimistsa a jövőt illetően.

Soha többé nem lesznek normális kapcsolatok Oroszország és Ukrajna között, soha. Az ukránok nem fognak tudni megbékélni ezzel a tragédiával

– festette fel a jövőt Muratov.

Borítókép: a független orosz Novaja Gazeta lap főszerkesztője, a Nobel-békedíjas Dimitrij Muratov (Fotó: Reuters/Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.