A pap vágta ki a templomból a kekeckedő ukrán katonát + videó

Az ukrajnai háború a templomok falai közé is begyűrűzött.

Magyar Nemzet
2023. 04. 06. 13:25
ukrán katona kidobása
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pap és néhány hívő vágott ki a templomból egy ukrán katonát a közösségi médiában megjelent felvételek tanúsága szerint. A botrányos jelenetek a nyugat-ukrajnai Hmelnickij városában zajlottak.

Helyi tudósítások szerint az Artur Ananiev nevű ukrán katona, aki a háború kirobbanásakor önként jelentkezett a hadseregbe, megpróbálta felelősségre vonni az ukrán ortodox egyház moszkvai patriarchátus alá tartozó papját. Szemtanúk szerint mise közben rontott be a templomba, és kérdőre vonta a papot és a hívőket,

 

hogy hány embernek kell még meghalnia, hogy kilépjenek a moszkvai patriarchátus alól?

 

Tanúvallomások alapján először a katona lépett fel agresszívan, a Bibliát is lelökte az asztalról – azonban az atya és a hívek nem hagyták magukat, szó szerint kivágták a templomból.

– A papok, az emberek megtámadtak, elkezdtek verni, fojtogatni. Még néhány nagymama is odajött és arcon ütött – panaszolta később a katona az ukrán sajtónak. Állítása szerint miután kivonszolták, olyan erővel szorították a földhöz, hogy majdnem megfulladt.

A rendőrség vizsgálatot indított az ügyben, a súlyos sérüléseket szenvedett katona ellen huliganizmus, a pap ellen testi sértés a vád.

Mint korábban megírtuk, a feszültség az orosz–ukrán háború kezdete óta egyre csak növekszik a két ortodox egyház között Ukrajnában. A konstantinápolyi patriarchátus 2018-ban nyilvánította az ukrán ortodox egyházat Moszkvától független, egységes nemzeti ortodox egyházzá, amely így kivált abból a vallási közösségből, amely ma is a moszkvai patriarchátushoz tartozik. Bár ez utóbbi ukrán egyház Oroszország támadását követően kimondta, függetlenedik Kirill pátriárkától, az orosz ortodox egyház vezetőjétől – aki Vlagyimir Putyin orosz elnök és a háború hangos pártolója –, Kijev nem bízik az orosz kötődésű egyház szavában. 

Borítókép: Twitter képkivágás

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.