Háborús állapotok Szudánban, az amerikai nagykövetet óvóhelyre szállították + videók

Amíg a hadsereg és a félkatonai fegyveresek a legitimitásukért és a hatalomért folytatnak harcot Szudánban, addig a főváros civil lakossága ellátás-, víz-, elektromosáram- és élelmiszerhiánytól szenved. A polgárháború szélére sodródott afrikai országban a három napja dúló harcokban mintegy száz civil vesztette eddig az életét, ám várhatóan az elhunytak és a sebesültek száma az ellátási nehézségek miatt nőni fog.

Magyar Nemzet
2023. 04. 17. 12:35
Szudánban a hadsereg és a félkatonai gyorstámogatású erő, az RSF immár három napja folytat harcot a legitimitásért és hatalomért, 2023.04.17-én. (Fotó: 
Time STREET News / Twitter)
Szudánban a hadsereg és a félkatonai gyorstámogatású erő, az RSF immár három napja folytat harcot a legitimitásért és hatalomért, 2023.04.17-én. (Fotó: Time STREET News / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tüzérségi lövegek és harci repülők bombázására ébredtek a szudáni főváros, Kartúm lakói az immár harmadik napja folyó harcok során, amely eddig mintegy száz civil halálos áldozatot és legalább 370 sebesültet követelt. Az afrikai országban még szombaton robbantak ki a fegyveres harcok a hadsereg és a rivális félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) között, azonban az ENSZ tűzszüneti javaslata ellenére hétfőn is folytatódtak az összetűzések.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vasárnapi jelentése szerint mintegy 1100-an sérültek meg összesen a harcok kirobbanása óta, ám a szervezet felhívta a figyelmet, hogy az ellátásukra nem áll rendelkezésre elegendő orvosi felszerelés, gyógyszer, vér és egyéb életmentő berendezés. A helyzetet nehezíti, hogy a víz- és áramellátás is akadozik, egyes helyeken meg is szűnt.

A hadsereg és az RSF közötti konfliktust az váltotta ki, hogy eltérő álláspontot képviselnek az RSF a hadseregbe történő integrálásával kapcsolatban, és abban, hogy ki felügyelje ezt a folyamatot.

Szakértők egy még nagyobb válságtól és polgárháború kialakulásától tartanak.

Noha a felek vasárnap megállapodtak a harcok háromórás szünetében, hogy lehetővé tegyék az ENSZ által javasolt humanitárius evakuálásokat, az egyezséget a viszonylagos nyugalom rövid időszaka után széles körben figyelmen kívül hagyták.

Mi vezetett idáig?

A mostani harcok megértéséhez legalább 2018-ig kell visszatekinteni, amikor a gazdasági elégedetlenségekre hivatkozva tüntetők vonultak az utcára országszerte. A demonstrációk ugyan kezdetben a kenyér és más alapvető élelmiszerek egyre emelkedő áráról és a hiányról szóltak, a megmozdulások hamarosan kormányellenes tüntetésekké fajultak, amely során Omar el-Basír szudáni elnök lemondását követelték. 2019 áprilisában, több hónapig tartó tüntetés következtében menesztették Basír elnököt, a hatalmat pedig – akkor azt gondolva, hogy átmenetileg – a katonai és polgári képviselőkből álló Szuverenitási Tanács vette át.

A tanács átmeneti kormányzója jelenleg Abdel-Fattah Burháni tábornok, míg a helyettese Mohamed Hamdán Dagalo tábornok, az RSF vezetője. Noha a hadsereg és az RSF két vezetője eddig együtt tudott működni, az elmúlt hónapokban megromlott a viszonyuk. 

A köztük húzódó feszültségek most eszkalálódtak, ugyanis mindkét csoport a legitimitásért és az ország irányításáért verseng.

 

Mit mond a nemzetközi közösség?

A nemzetközi közösség elítélte az agressziót, és egy széles koalícióban (Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Egyiptom, ENSZ, Európai Unió, Afrikai Unió) az ellenségeskedések felszámolására szólították fel a feleket. Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint a „harcok veszélyeztetik az ország biztonságát és a demokratikus intézmények helyreállítását”. Kína tűzszünetre, az ENSZ pedig nyugalomra intette a feleket. A külföldi államok és az ENSZ tárgyalásokat sürget, ugyanis már létezik egy nemzetközi egyezmény a demokratikus helyzet helyreállítása érdekében, ám ahhoz az RSF-nek össze kell olvadni a hadsereggel.

Heves harcok dúlnak

A nemzetközi hírportálok arról számoltak be, hogy heves harcok dúlnak a felek között, már légicsapásokra is sor került. Szemtanúk szerint a hadsereg felülkerekedhet riválisán, azonban az RSF sem fogja vissza magát: mesterlövészeket állomásoztat a szudáni főváros, Kartúm épületein.

Korábban szemtanúk a Reuters hírügynökségnek azt mondták, hogy a hadsereg légicsapásokat mért az RSF laktanyáira és bázisaira Kartúm térségében, és sikerült megsemmisíteni a félkatonai erők létesítményeinek többségét.

Visszaszerezte továbbá a hadsereg a kartúmi elnöki palota nagy részét az RSF-től, miután mindkét fél azt állította, hogy ők ellenőrzik az épületet és más kulcsfontosságú létesítményeket a fővárosban. Az RSF tagjai a hadsereg által ostromlott kartúmi nemzetközi repülőtéren maradtak, de a hadsereg visszatartotta őket, hogy ne okozzanak nagyobb károkat – mondták szemtanúk.

Az éjszaka beálltával a helyiek tüzérségi lövésekről és harci repülőgépek robajáról számoltak be a Kartúmtól nem messze fekvő Bahri település Kafuri kerületében, ahol az RSF bázisa található.

A heves harcok miatt ma hajnalban megkezdték a nők és gyerekek evakuálását a fővárosból, sőt mások mellett az amerikai nagykövet, John Godfrey személyzetével együtt egy óvóhelyre „menekült”.

Mások mellett azonban a CNN arra hívja fel a figyelmet, hogy a legtöbb civil otthonában rekedt mindenféle védelem vagy ellátás nélkül. A helyzetüket pedig nem segíti, hogy az ENSZ élelmezési programja (WFP) átmenetileg beszüntette a szudáni segélyprogramját, miután szombaton három munkatársuk vesztette életét. Az ENSZ és más humanitárius szervezetek dárfúri létesítményeit kifosztották, míg a WFP egyik repülőgépét ért lövések miatt nem tudott segélyeket szállítani az országba – közölte a nemzetközi segélyszervezet.

Borítókép: Szudánban a hadsereg és a félkatonai gyorstámogatású erő, az RSF immár három napja folytat harcot a legitimitásért és hatalomért, 2023. április 17-én (Fotó: Time Street News/ Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.