Magyar segítséggel megépült ifjúsági központot adtak át Etiópiában

Átadták a fiatalok helyben maradását és hazatérését segítő Ifjúsági Tanácsadó Központot Etiópiában, amelynek felépítéséhez Magyarország 160 millió forint támogatást nyújtott a helyi katolikus egyháznak – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Addisz-Abebában.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 04. 18. 18:02
SZIJJÁRTÓ Péter; AZBEJ Tristan
Átadtak a magyar segítséggel megépült ifjúsági központot Etiópiában Fotó: KKM
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az átadási ceremónián elmondott beszédében hangsúlyozta, hogy 

a hátrányos helyzetű fiatalokat segítő központ programokat biztosít a hazájukat elhagyni kívánó fiatalok számára, így segítve a helyben maradást, illetve lehetőséget ad a hazatérésre a már külföldre távozottak számára.

A projekthez a kormány nagyjából 160 millió forintos támogatást nyújtott az etióp katolikus egyháznak – húzta alá.

Rendkívül fontosnak nevezte a helyi közösségek támogatását abban, hogy megmaradhassanak az évszázadok vagy még régebb óta lakóhelyükként szolgáló területeken, vagy visszatérhessenek oda.

Alapelvünk, hogy a segítséget kell oda vinni, ahol a baj van, nem a problémát oda hozni, ahol egyelőre nincsen baj

 

– fogalmazott.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy Európa az utóbbi időszakban erős migrációs nyomással szembesül, ami komoly biztonsági kihívásokat jelent a származási, a tranzit- és a célállamoknak, illetve maguk az érintetteknek egyaránt.

Leszögezte: a migrációt nem ösztönözni kell, hanem megelőzni, és olyan körülményeket kell teremteni, amelyek lehetővé teszik a rossz helyzetben lévő emberek helyben maradását. Magyarország éppen ezt teszi különböző programok révén a világ mintegy ötven országában, leginkább Afrikában, és hazánk készen áll ezek finanszírozásának biztosítására a jövőben is – tette hozzá.

Majd tudatta, hogy 

ezen állásponttal egy kereszténydemokrata, jobboldali, patrióta kormányt képvisel, amely a legtöbb esetben szembemegy az „agresszív liberális fősodorral”.

A miniszter közölte, hogy Magyarország több mint ezeréves keresztény államisággal rendelkező nemzetként felelősséget érez minden keresztényért, márpedig napjainkban a kereszténység a világ legüldözöttebb vallása.

Szavai szerint frusztráló, hogy a súlyos helyzet ellenére nem nagyon foglalkoznak a kérdéssel, miközben a muszlim országok nagy hangsúlyt fektetnek az iszlamofóbia elleni harcra, a közösségek támogatására.

Felvetődik a kérdés, hogy a keresztény országok kormányai miért nem elég bátrak ahhoz, hogy hasonló határozottsággal kiálljanak – mondta, úgy vélekedve, hogy sokak álláspontja ezen a téren képmutató és értelmetlen.

Szijjártó Péter arról is beszámolt, hogy noha Magyarország és Etiópia több ezer kilométernyire fekszik egymástól, szilárd kötelék fűzi össze a két országot, a kereszténység.

Aláhúzta, hogy a magyar alaptörvény és himnusz is ugyanazzal a mondattal kezdődik: „Isten, áldd meg a magyart”. Ez – mint mondta – sokat elmond a nemzetről, amely évszázadokon keresztül küzdött a szuverenitásért, a szabadságért, valamint az ország és Európa kereszténységének megőrzéséért.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (k) és Berhaneyesus Demerew Souraphiel bíboros (j2) átvágja a nemzeti színű szalagokat, mögöttük Azbej Tristan, az üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkár (j) az Ifjúsági Tanácsadó Központ épületének ünnepélyes átadásán Addisz-Abebában 2023. április 18-án (Fotó: MTI/KKM)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.