A kanadai hadsereg is részt vesz az Albertában tomboló erdőtüzek megfékezésében

Bár a helyzet valamelyest javult, nyolcvan aktív tűzfészekről tudni, amelyek közül 23 továbbra is féktelenül lángol. Ráadásul a következő napokban a változó időjárás újabb tüzek kialakulásának kedvezhet.

MAGYAR NEMZET
Forrás: MTI2023. 05. 12. 18:37
Fire,Fighting,Helicopter,Carry,Water,Bucket,To,Extinguish,The,Forest
1810018291 Fotó: Toa55 Forrás: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tájékoztatás szerint kétszáz katona már csütörtök óta bevetésen van, egy további százfős kontingens érkezése pedig hamarosan várható.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök helyi idő szerint csütörtökön a Twitteren közölte, hogy a katonák feladata a tűzoltóság támogatása lesz egyebek között a légi szállításban és az elszigetelt települések lakosainak evakuálásában.

Danielle Smith albertai miniszterelnök szerint a katonákra a tartományban bárhol szükség lehet, és a romeltakarításban is bevethetik őket. Albertában a hétvégén szükségállapotot hirdettek ki, hétfőn pedig a szövetségi kormány segítségéért folyamadott a tartományi vezetés.

Az erdőtüzekben eddig több mint 410 ezer hektár erdőség esett a lángok martalékává. A tartományban az idei tavasz különösen száraz és meleg, a széljárás pedig hozzájárult az erdőtüzek terjedéséhez, amelyek többségét emberek okozták.

Alberta a világ legfontosabb kőolajtermelő vidékeinek egyike. Az erdőtűzhelyzet utóbbi napokban történt enyhülésének köszönhetően az olaj- és gáztermelő vállalatok napokig tartó szünetet követően folytatni tudták a munkát.

Borítókép: illusztráció (forrás: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.